Skocz do zawartości

Wysokość zadłużenia podanego przez komornika

Gość Dominika

Polecane posty

Gość Dominika

Witam. 
Jest prowadzona względem mnie egzekucja komornicza. Jest ważny tytuł wykonawczy. Jednak nie zgadza się kwota. Wysokość zaległości jest spowodowana wcześniejszymi wpłatami w mniejszej kwocie, jednak zadłużenie podane przez komornika jest większe niż wyliczone przeze mnie.  Zgłaszałam ten fakt komornikowi już dwukrotnie, ale dostałam jedynie kopie wniosku wierzyciela, w którym podana jest konkretna kwota. 
I tu moje pytanie, czy komornik przyjmując wniosek o wszczęcie egzekucji nie potrzebuje żadnych dokumentów potwierdzających kwotę zadłużenia ? Prosiłam już dwukrotnie o przedstawienie dokumentów, które potwierdzają kwotę wyższa niż jest faktycznie, ale moje prośby pozostały bez odzewu. Czy ewentualnie skarga na działania komornika wchodzi tu w grę ? 
Z góry dziękuje za odpowiedz. 
Pozdrawiam 

2 godziny temu, Gość Dominika napisał:

Witam. 
Jest prowadzona względem mnie egzekucja komornicza. Jest ważny tytuł wykonawczy. Jednak nie zgadza się kwota. Wysokość zaległości jest spowodowana wcześniejszymi wpłatami w mniejszej kwocie, jednak zadłużenie podane przez komornika jest większe niż wyliczone przeze mnie.  Zgłaszałam ten fakt komornikowi już dwukrotnie, ale dostałam jedynie kopie wniosku wierzyciela, w którym podana jest konkretna kwota. 
I tu moje pytanie, czy komornik przyjmując wniosek o wszczęcie egzekucji nie potrzebuje żadnych dokumentów potwierdzających kwotę zadłużenia ? Prosiłam już dwukrotnie o przedstawienie dokumentów, które potwierdzają kwotę wyższa niż jest faktycznie, ale moje prośby pozostały bez odzewu. Czy ewentualnie skarga na działania komornika wchodzi tu w grę ? 
Pozdrawiam 

Pani Dominiko, komornik związany jest treścią tytułu wykonawczego. Nie może ingerować w jego treść również co do wysokości, chyba, że przedstawiłaby Pani jakiś dokument wskazujący, że spełniła Pani przynajmniej cześć świadczenia objętego tytułem wykonawczym. Czas na kwestionowanie wysokości był na etapie postępowania sądowego.

I tutaj właśnie pojawia się kolejne zagadnienie. Czy zanim pojawił się komornik otrzymywała Pani jakiekolwiek pisma z sądu w tej sprawie? To bardzo istotne. Ponieważ w przypadku braku przesyłek istnieje realna szansa na umorzenie całego postępowania egzekucyjnego, uchylenie tytułu wykonawczego i nawet odzyskanie zabranych przez komornika pieniędzy.

W naszej Kancelarii EUROLEGE od wielu lat zajmujemy się tego typu sprawami i pomogliśmy setkom osób zadłużonych. Jeśli chciałaby Pani skorzystać z bepłatnej analizy Pani sprawy to zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Dnia 2.12.2020 o 08:59, Gość Dominika napisał:

Pozdrawiam 

jeżeli dokonała Pani jakichkolwiek wpłat na poczet kwoty wynikającej z tytułu wykonawczego (nakaz zapłaty/wyrok) na konto wierzyciela, a mimo to wierzyciel we wniosku skierował egzekucje co do całości pretensji głównej, to może byłoby wezwać wierzyciela do ograniczenia egzekucji, a jeżeli to nie pomoże wystąpić z pozwem opozycyjnym.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...