Skocz do zawartości

sprzeciw od nakazu zapłaty

Polecane posty

Miałam układ ratalny ze spółdzielnią mieszkaniową w odnośnie spłaty zaległości w opłatach czynszowych. Z układu tego nie do końca się wywiązywałam, więc dostałam ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty (lipiec 2019), które zapłaciłam w całości we wskazanym terminie. Następnie pół roku później dowiedziałam się że spółdzielnia wniosła pozew o ten dług przed wysłaniem do mnie wezwania do zapłaty. W związku z tym otrzymałam nakaz zapłaty. Nakaz dodatkowo został wysłany na nieaktualny adres (spółdzielnia wiedziała że zmieniłam w tym czasie adres i nie  skorygowała tego) Czy, jeśli spłaciłam cały dług na skutek wezwania do zapłaty, po wytoczeniu powództwa ( o którym nie wiedziałam), ale przed nakazem zapłaty, oraz powinnam płacić koszty procesu? Złożyłam sprzeciw od tego nakazu, mam wyznaczoną rozprawę - jakie mam szanse na wygranie?

Dnia 4.12.2020 o 15:29, Agnieszka1975 napisał:

Miałam układ ratalny ze spółdzielnią mieszkaniową w odnośnie spłaty zaległości w opłatach czynszowych. Z układu tego nie do końca się wywiązywałam, więc dostałam ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty (lipiec 2019), które zapłaciłam w całości we wskazanym terminie. Następnie pół roku później dowiedziałam się że spółdzielnia wniosła pozew o ten dług przed wysłaniem do mnie wezwania do zapłaty. W związku z tym otrzymałam nakaz zapłaty. Nakaz dodatkowo został wysłany na nieaktualny adres (spółdzielnia wiedziała że zmieniłam w tym czasie adres i nie  skorygowała tego) Czy, jeśli spłaciłam cały dług na skutek wezwania do zapłaty, po wytoczeniu powództwa ( o którym nie wiedziałam), ale przed nakazem zapłaty, oraz powinnam płacić koszty procesu? Złożyłam sprzeciw od tego nakazu, mam wyznaczoną rozprawę - jakie mam szanse na wygranie?

Pani Agnieszko, sprawie należałoby się przyjrzeć. W sprawie nie jest kluczowe kiedy Pani otrzymała sądowy nakaz zapłaty, ale kiedy został złożony przez spółdzielnię pozew.

Jeśli Pani sprawa jest aktualnie na etapie postępowania sądowego to na pewno warto walczyć o oddłużenie. W naszej Kancelarii EUROLEGE mieliśmy wiele spraw ze spółdzielniami mieszkaniowymi i wiele z nich wygraliśmy. Wszystko przez niezgrabne i niezbyt czytelne dokumenty tworzone przez podmioty takie jak spółdzielnie i wspólnoty. Więcej na ten temat opisywaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.darmowyprawnik.eu/wygrac-sprawe-sadowa-o-zaplate-czynszu-ze-wspolnota-mieszkaniowa-spoldzielnia/

Jeśli jest Pani zainteresowana, aby jeden ze współpracujących z nami prawników przyjrzał się sprawie i rzucił okiem na dokumenty to zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...