Skocz do zawartości

Zajęcie rachunku bankowego pomimo spłaconego zadłużenia

Adio

Polecane posty

Witam,

Kilka dni temu na moim koncie bankowym pojawiła się blokada środków, oraz otrzymałem zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego, zawiadomienie o wszczęsciu egzekucji, oraz wezwanie do żłożenia wykazu majątku w trybie art.801 KPC.

Problemem w tym, że po nakazie sądowym w listopadzie zeszłego roku, dokonałem spłaty zadłużenia, oraz pokryłem koszta sprawy sądowej (posiadam potwierdzenia przelewów). W pierwszej kolejności z kontaktowałem się z bankiem w celu dowiedzenia się skąd ta blokda, ponieważ na koncie bankowym nie posiadałem żadnych informacji, a list z zawiadomieniami wyjąłem dopiero kilka dni później ze skrzynki. Chociaż uważam, że takie pismo powinno przez listonosza zostać dostarczone do rąk własnych i powinienem coś podpisać. W banku poinformowali mnie, że powinieme skontaktować się z komornikiem sądowym. Tak też zrobiłem, lecz do komornika się nie udało dodzwonić a jedynie do jego najprawdopodbniej sekratarki, która nakazała mi napisać wniosek, w załącznikach dodać potwierdzenia przelewów i wysłać do komornika. Lecz niestety pani nie była zbyt pomocna, nie dowiedziałem się jaki to ma być wniosek ani co ma być w nim zawarte. Stąd przychodzę szukać pomocy tutaj. Co najlepiej powinienem zrobić w takiej sytuacji. Czy powinienem pisać taki wniosek? I jeśli tak to jak on powinien wyglądać.

Dziękuje i pozdrawiam

wniosek kierowany do komornika powinien zawierać, oprócz adresu kancelarii komornika i samego komornika, nazwę wierzyciela, nazwę dłużnika, sygn akt komorniczych. Same pismo zwane powinno być skierowane jako "Wniosek dłużnika o umorzenie bądź zawieszenie egzekucji komorniczej". We wniosku trzeba napisać, że po uprzednim wydanym nakazie zapłaty w post. upominawczym pozwany/dłużnik dokonał spłaty zadłużenia wynikającego z tytułu wykonawczego a także pokrył wszystkie koszta sądowe należne powodowi/wierzycielowi. Na poparcie tego wniosku dłużnik przedkłada kserokopie potwierdzeń wykonania uiszczenia kwot wymienionych w tytule wykonawczym i w związku z tym dłużnik wnosi jak na wstępie wniosku. do wniosku załączasz załączniki w postaci kserokopii dokonanych wpłat bądź potwierdzenia przelewów na konto powoda/wierzyciela i czekasz na dalsze ruchy komornika.

Dnia 26.02.2021 o 23:04, Adio napisał:

Witam,

Kilka dni temu na moim koncie bankowym pojawiła się blokada środków, oraz otrzymałem zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego, zawiadomienie o wszczęsciu egzekucji, oraz wezwanie do żłożenia wykazu majątku w trybie art.801 KPC.

Problemem w tym, że po nakazie sądowym w listopadzie zeszłego roku, dokonałem spłaty zadłużenia, oraz pokryłem koszta sprawy sądowej (posiadam potwierdzenia przelewów). W pierwszej kolejności z kontaktowałem się z bankiem w celu dowiedzenia się skąd ta blokda, ponieważ na koncie bankowym nie posiadałem żadnych informacji, a list z zawiadomieniami wyjąłem dopiero kilka dni później ze skrzynki. Chociaż uważam, że takie pismo powinno przez listonosza zostać dostarczone do rąk własnych i powinienem coś podpisać. W banku poinformowali mnie, że powinieme skontaktować się z komornikiem sądowym. Tak też zrobiłem, lecz do komornika się nie udało dodzwonić a jedynie do jego najprawdopodbniej sekratarki, która nakazała mi napisać wniosek, w załącznikach dodać potwierdzenia przelewów i wysłać do komornika. Lecz niestety pani nie była zbyt pomocna, nie dowiedziałem się jaki to ma być wniosek ani co ma być w nim zawarte. Stąd przychodzę szukać pomocy tutaj. Co najlepiej powinienem zrobić w takiej sytuacji. Czy powinienem pisać taki wniosek? I jeśli tak to jak on powinien wyglądać.

Dziękuje i pozdrawiam

W takiej sytuacji zapewne koniecznym stanie się złożenie pozwu o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności. Należałoby jednak sprawdzić przed złożeniem takiego pozwu jak wyglądała kwestia spłat i czy całe zadłużenie zostało spłacone, a jeśli nie to jakiej części brakuje. Koniecznym może stać się także złożenie na szybko wniosku o wstrzymanie egzekucji komorniczej.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...