badaboom Napisano Luty 27, 2021 Share Napisano Luty 27, 2021 Witam, Znalazłem się w potrzasku. Kilka miesięcy temu, z powodu zadluzenia, komornik zajał moje wynagrodzenie i co miesiąc od pracodawcy dostaję kwotę wolną od zajęcia, czyli obecnie jest to 2800 zł brutto. Pare dni temu otrzymalem SMSa z banku, że kolejny komornik zlecił zablokowanie środków w wysokości 643 zł. Zanim otrzymałem wynagrodzenie poczytalem troche i zrozumiałem, że najniższa krajowa powinna być dla mnie dostępna mimo to. Niestety tak się nie stało, gdy otrzymalem wynagrodzenie na koniec miesiąca było ono automatycznie pomniejszone o te 643 zł, które zablokował drugi komornik. Ostatecznie sprawdziłem i pieniądze, które zblokował komornik są dostępne w saldzie ogólnym, ale nie w dostępnych środkach. Dzwoniłem do drugiego komornika. Okazało się, że zablokował on środki zanim doszło do wyroku sądu (tak to zrozumiałem), dlatego nie wie, skąd mam środki wpływające na konto. Powiedziano mi, że mają do tego prawo i proszę kontaktować się z bankiem. Dzwonilem też do banku i dowiedziałem się, że środki które są w saldzie ogólnym pobrane na poczet zadłużenia u drugiego komornika powinny być zwolnione na początku miesiąca, kiedy to limit 2060 zł netto będzie obowiazywał od nowa z racji tego, ze od wpłynięcia wniosku o zajęcie na przełomie miesiąca nie minie jeszcze 7 dni. Dodam jeszcze, że u pierwszego komornika, który zajął moje wynagrodzenie jest zniesiona częściowa blokada środków, mianowicie zawsze mam prawo do pobrania wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę kwoty wolnej, czyli 2800 zł brutto (przykładowo na wypadek, gdyby termin wypłaty wynagrodzenia mi się zmienił i miałbym wypłacone 2 razy w miesiącu). Powiedzcie mi, drodzy moi, co ostatecznie z tego wyniknie? Środki, które zablokował drugi komornik powinny być dla mnie dostępne od 1 marca czy raczej jest to niemożliwe? Co powinienem zrobic? Wysłałem pismo do drugiego komornika z prośbą o zdjęcie blokady i wyjaśnieniem całej sprawy, ale nic sie nie wydarzyło. Podejrzewam, że mam przekichane :/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 1, 2021 Share Napisano Marzec 1, 2021 Dnia 27.02.2021 o 14:15, badaboom napisał: Witam, Znalazłem się w potrzasku. Kilka miesięcy temu, z powodu zadluzenia, komornik zajał moje wynagrodzenie i co miesiąc od pracodawcy dostaję kwotę wolną od zajęcia, czyli obecnie jest to 2800 zł brutto. Pare dni temu otrzymalem SMSa z banku, że kolejny komornik zlecił zablokowanie środków w wysokości 643 zł. Zanim otrzymałem wynagrodzenie poczytalem troche i zrozumiałem, że najniższa krajowa powinna być dla mnie dostępna mimo to. Niestety tak się nie stało, gdy otrzymalem wynagrodzenie na koniec miesiąca było ono automatycznie pomniejszone o te 643 zł, które zablokował drugi komornik. Ostatecznie sprawdziłem i pieniądze, które zblokował komornik są dostępne w saldzie ogólnym, ale nie w dostępnych środkach. Dzwoniłem do drugiego komornika. Okazało się, że zablokował on środki zanim doszło do wyroku sądu (tak to zrozumiałem), dlatego nie wie, skąd mam środki wpływające na konto. Powiedziano mi, że mają do tego prawo i proszę kontaktować się z bankiem. Dzwonilem też do banku i dowiedziałem się, że środki które są w saldzie ogólnym pobrane na poczet zadłużenia u drugiego komornika powinny być zwolnione na początku miesiąca, kiedy to limit 2060 zł netto będzie obowiazywał od nowa z racji tego, ze od wpłynięcia wniosku o zajęcie na przełomie miesiąca nie minie jeszcze 7 dni. Dodam jeszcze, że u pierwszego komornika, który zajął moje wynagrodzenie jest zniesiona częściowa blokada środków, mianowicie zawsze mam prawo do pobrania wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę kwoty wolnej, czyli 2800 zł brutto (przykładowo na wypadek, gdyby termin wypłaty wynagrodzenia mi się zmienił i miałbym wypłacone 2 razy w miesiącu). Powiedzcie mi, drodzy moi, co ostatecznie z tego wyniknie? Środki, które zablokował drugi komornik powinny być dla mnie dostępne od 1 marca czy raczej jest to niemożliwe? Co powinienem zrobic? Wysłałem pismo do drugiego komornika z prośbą o zdjęcie blokady i wyjaśnieniem całej sprawy, ale nic sie nie wydarzyło. Podejrzewam, że mam przekichane ? Oczywiście środki w wysokości minimalnej krajowej wolne są od zajęcia komorniczego. I nie ma tutaj żadnego znaczenia to, czy wpływają na konto zajęte przez komornika, czy też są wypłacane do ręki. Naturalnie w całej sytuacji zawinił bank, który prowadzi rachunek, na który wpływa wynagrodzenia. Należy zawiadomić o zaistniałej sprawie KNF. Jednak, aby w miarę szybko załatwić sprawę należy także napisać pismo (skargę) to prezesa sądu rejonowego, przy którym działają komornicy. Należy wskazać, że działają niegodnie z prawem. Prezes sądu rejonowego władny jest do naprawiania błędów komorniczych. Polecamy w tym zakresie ciekawy artykuł w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/ Na tym etapie warto byłoby także sprawdzić, czy egzekucja w ogóle może być prowadzona. W naszej Kancelarii EUROLEGE już tylko w tym roku dokonaliśmy kilkudziesięciu umorzeń egzekucji i końcowo odzyskaliśmy dla naszych Klientów pieniądze zabrane przez komornika. Czy da się tak zrobić też w tej sprawie? Tego nie wiemy, dlatego warto zajrzeć głębiej w dokumenty i wówczas możliwe będzie udzielenie odpowiedzi. Jeśli jest Pan zainteresowany pomocą zapraszamy do kontaktu. Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.darmowyprawnik.eu/anuluj-dlug/ Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się