Skocz do zawartości

Nękanie przez firmę "BEST"

Goffer

Polecane posty

Witam

Moja sprawa jest śmieszna, ale chciałbym ją zakończyć a nie bardzo wiem jak

Zacznę od początku

w 2007 roku kupiłem pralkę na kredyt w sklepie, 12 rat po 171,00zł (koszt pralki to ok. 1800 zł)

Raty spłaciłem sumiennie (mam dowody wpłaty) a firma BEST twierdzi, że mam zaległości w wysokości 21,27 zł.

Gdy rozmawiam z przedstawicielem firmy i próbuję dowiedzieć się czego dotyczy dług, odpowiedz brzmi, że Oni

mają to w archiwum i jak chcę się dowiedzieć to muszę napisać do nich oficjalne pismo i Oni mi odpowiedzą.

Za każdym razem podczas rozmowy sugeruje im zgłoszenie sprawy do sądu - ale po dwóch dniach znowu dzwonią 

i jakby nigdy nic jałowa rozmowa.

I tak trwa to kilka lat.

1. wg. mnie nie ma żadnego długu

2. nawet gdyby był to i tak się dawno przedawnił

3. Ile czasu taka firma może trzymać moje dane wrażliwe ? 

W załączeniu Pismo z BEST oraz zrzuty z telefonu 

Pozdrawiam Tomek

BEST-pismo_20210001.jpg

BEST-pismo_20210002.jpg

tel_23 677.jpg

tel_23 680.jpg

tel_23 689.jpg

tel1.jpg

tel2.jpg

tel3.jpg

tel4.jpg

tel5.jpg

Panie Tomku, zgodnie z przepisami firma windykacyjna powinna wyjaśnić istnienie zadłużenia, którego istnieniu Pan zaprzecza. Jeśli telefony z windykacji BEST nadal będą się pojawiały, to być może należy rozważyć zgłoszenie sprawy na policję jako usiłowanie wyłudzenia. Wynika to z faktu, że Pan ma wszystkie dokumenty, że zobowiązanie zostało spłacone, a podmiot trzeci nadal żąda od Pana zapłaty.

Gdyby firma BEST posiadała wszystkie wymagane prawem dokumenty stwierdzające istnienie długu to zapewne by złożyła pozew do sądu.

Ostatecznie może Pan również skorzystać z innych form rozwiązania sporu. Możliwym jest złożenie skargi do Prezesa UOKiK, jak również wysłanie prośby o interwencję w sprawie do Rzecznika Finansowegohttps://rf.gov.pl

Dziękuję za poradę, napiszę Wniosek do Rzecznika Finansowego, tylko czy taki wniosek można złożyć 

elektronicznie (posiadam podpis cyfrowy na gov.pl), czy trzeba go wysłać pocztą ?

pozdrawiam 

Tomek

51 minut temu, Goffer napisał:

Dziękuję za poradę, napiszę Wniosek do Rzecznika Finansowego, tylko czy taki wniosek można złożyć 

elektronicznie (posiadam podpis cyfrowy na gov.pl), czy trzeba go wysłać pocztą ?

pozdrawiam 

Tomek

Najlepiej byłoby złożyć taki wniosek na piśmie oraz wysłać go listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Taka forma mimo wszystko jest jednak traktowana najpoważniej ?

Dodatkowo zachęcamy do przeczytania artykułu poświęconego skardze na windykatora, który znajduje się na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/skarga-na-windykatora-wzor/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...