Skocz do zawartości

Odpowiedź do komornika na zajęcie wynagrodzenia wzór doc

Gość księgowy zdzisław

Polecane posty

Gość księgowy zdzisław

Komornik zajął mi wynagrodzenie za pracę. Mam niewiele powyżej minimalnej krajowej, co wystarcza mi raptem na opłacenie czynszu, rachunków i jedzenia. Żona straciła pracę przez pandemię covida. Dla mnie te 200 czy 300 zł dodatkowo to potężne pieniądze w aktualnej sytuacji. Chciałbym napisać odpowiedź do komornika na zajęcie wynagrodzenia. Jest na Internecie jakiś wzór doc na takie pismo? Chciałbym żeby się powstrzymał i nie zajmował mi jedynych pieniędzy na utrzymanie rodziny. Co można zrobić? Wpadłem w długi w sumie bez własnej winy. Poręczyłem za kredyt bankowy w przeszłości.

52 minuty temu, Gość księgowy zdzisław napisał:

Komornik zajął mi wynagrodzenie za pracę. Mam niewiele powyżej minimalnej krajowej, co wystarcza mi raptem na opłacenie czynszu, rachunków i jedzenia. Żona straciła pracę przez pandemię covida. Dla mnie te 200 czy 300 zł dodatkowo to potężne pieniądze w aktualnej sytuacji. Chciałbym napisać odpowiedź do komornika na zajęcie wynagrodzenia. Jest na Internecie jakiś wzór doc na takie pismo? Chciałbym żeby się powstrzymał i nie zajmował mi jedynych pieniędzy na utrzymanie rodziny. Co można zrobić? Wpadłem w długi w sumie bez własnej winy. Poręczyłem za kredyt bankowy w przeszłości.

Panie Zdzisławie, zgodnie z przepisami prawa komornik może zabrać dłużnikowi każdą kwotę powyżej minimalnej krajowej. Aktualnie kwotą wolną od zajęcia komorniczego z wynagrodzenia za pracę jest 2.060 zł. Na 99,99% żadne pismo do komornika w celu zatrzymania egzekucji albo jakiegoś ograniczenia jej z powodu trudnej sytuacji majątkowej nic nie da. Wynika to z faktu, że komornik sądowy jest niejako narzędziem w rękach wierzyciela do przymusowej egzekucji zadłużenia wynikającego z tytułu wykonawczego. Więcej na temat tego ile może zabrać komornik z wynagrodzenia za pracę opisaliśmy na naszym blogu: https://www.eurolege.pl/pensji-moze-zabrac-komornik-2018-r/

I tutaj przechodzimy właśnie do tematu tytułu wykonawczego. W naszej wieloletniej praktyce spotykaliśmy się setki razy z tytułami wykonawczymi pochodzącymi od sądów w całej Polsce - głównie e-sąd -, które były wadliwe. Oznacza to zawsze istnienie podstawy do umorzenia egzekucji i odzyskania wszystkich zabranych w toku egzekucji pieniędzy. Czy tak też jest w Pana przypadku? Nie wiemy, ale możemy to bezpłatnie sprawdzić. Zapraszamy do kontaktu.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać:

·        telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130,

·        wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo

·        wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej:  https://www.eurolege.pl/anuluj-dlug-2/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...