Gość zosia Napisano Kwiecień 7, 2020 Share Napisano Kwiecień 7, 2020 dzien dobry w dniu dzisiejszym dostalam pismo od komornika o zajeciu mojej pensji i mojego konta, zarabiam najnizsza krajowa ile moze mi zabrac i co moge zrobic? niedlugo mam tez dostac pita z ulga na dziecko rozumiem ze tego mi nie zabierze bo to pieniadze dzieciaczkow? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 7, 2020 Share Napisano Kwiecień 7, 2020 Odpowiadając na Pani pierwsze pytanie, to jeśli wykonuje Pani pracę na podstawie umowy o pracę to komornik nie może Pani zająć kwoty minimalnego wynagrodzenia, które w 2020 roku to wynosi nie mniej niż 1884,62 zł. A zazwyczaj jest to kwota wyższa. Poniżej zestawienie, z którego wynikają zależności w limitach zajęć: przy podwyższonych kosztach uzyskania przychodu i uldze podatkowej – 1.928,62 zł przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu i uldze podatkowej – 1.920,62 zł przy podwyższonych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.884,62 zł przy podstawowych kosztach uzyskania przychodu bez ulgi podatkowej – 1.876,62 zł Prosimy pamiętać, że takie limity nie dotyczą egzekucji należności alimentacyjnych. Wówczas wolna jest jedynie kwota 40% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Co do kwestii ulgi na dziecko i zajęcia komorniczego, to niestety, ale podlega ono zajęciu w całości. Więcej na ten temat znajdzie Pani w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/czy-komornik-moze-zabrac-ulge-na-dziecko-zwrot-podatku-na-dzieci-a-egzekucja-komornicza-poradnik/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Danek Napisano Kwiecień 8, 2020 Share Napisano Kwiecień 8, 2020 Niestety, ale wszystkiemu winne są kadrowe w pracy. Nie potrafią liczyć i później człowiek musi cierpieć. Wiem coś na ten temat. U mnie prawie 2 lata źle potracala z wynagrodzenia... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 9, 2020 Share Napisano Kwiecień 9, 2020 Pan Danek ma o tyle rację, że to kadrowe (księgowe) odpowiadają za wysokość ustalanych zajęć i przekazywanych komornikowi pieniędzy. Niestety, ale wiele kadrowych się na tym zupełnie nie zna i wolą zabrać za dużo niż za mało pracownikowi, aby nie narażać się na odpowiedzialność (grzywna). To samo z resztą dotyczy banków, które powinny zostawiać kwoty wolne od zajęcia albo pozostawiać środki nie podlegające zajęciu (np. 500+), a tego nie robią. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się