Skocz do zawartości

Podwójne zajęcie z konta i wynagrodzenia

Gość Daga

Polecane posty

Dzień dobry, czy istnieje skuteczne odwołanie się do komornika by zdjął z konta bankowego zajęcie wynagrodzenia, które już zajął w wysokości 50% pensji? Po zdjęciu zostaje mi przesłanych 4 tysiące złotych a na koncie zostaje przelane komornikowi ponownie wynagrodzenia i zostaje tylko kwota wolna. Czy komornik musi zgodzić się na zdjęcie tej blokady? Wiem, ze to są zajęcia z wynagrodzenia i ze składnika. Ale mówi się, ze komornik nie może zająć dwa razy tej samej pensji. Interesuje mnie tylko ten przypadek opisany wyżej. Czy ktoś może mi odpowiedzieć jakie faktycznie mam

szanse? Dziękuje 

1 godzinę temu, Gość Daga napisał:

Dzień dobry, czy istnieje skuteczne odwołanie się do komornika by zdjął z konta bankowego zajęcie wynagrodzenia, które już zajął w wysokości 50% pensji? Po zdjęciu zostaje mi przesłanych 4 tysiące złotych a na koncie zostaje przelane komornikowi ponownie wynagrodzenia i zostaje tylko kwota wolna. Czy komornik musi zgodzić się na zdjęcie tej blokady? Wiem, ze to są zajęcia z wynagrodzenia i ze składnika. Ale mówi się, ze komornik nie może zająć dwa razy tej samej pensji. Interesuje mnie tylko ten przypadek opisany wyżej. Czy ktoś może mi odpowiedzieć jakie faktycznie mam

szanse? Dziękuje 

Temat był już przedmiotem wątku w tym miejscu: 

Dodatkowo dodamy, że jeśli komornik dokonuje czynności niezgodnie z prawem - a tak byłoby w przypadku podwójnego zajęcia tego samego źródła - to wówczas można o tym fakcie powiadomić prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik. Składa się wówczas skargę w trybie nadzoru. Skarga taka nie jest ograniczona żadnym czasem ani nie podlega opłatom.

Dziękuje za odpowiedz. Komornik twierdzi, ze to są dwa osobne zajęcia bo jedno jest z wynagrodzenia ( i tu pracodawca przesyła komornikowi 50%), a druga kwota jest z zajęcia konta bankowego i tutaj moja wypłata traci ochronę i komornik pobiera resztę pozostawiając kwotę wolną. De facto z pensji zostaje mi zabrane 80% w dwóch źródłach. Na pytanie czy tak można otrzymałam odpowiedz, ze każda nadwyżka poza kwotę wolną z konta bankowego nawet jeśli to wynagrodzenie może zostać do komornika przekazana. Komornik powiedział, ze nie ma takiego paragrafu który zakazuje pobierać z konta bankowego pozostałej części wynagrodzenia o ile zostawia mi kwotę wolną. Obojętnie ile bym zarabiała i pracodawca by oddawał 50% to czy 20 tys czy 10 tys reszta poza kwotą wolną idzie do komornika . Mojego przypadku nie ma niestety w podesłanym wątku. Dziękuje za pomoc

49 minut temu, Daga napisał:

Czy w przypadku gdy opisałam szerzej moj problem w dalszym ciągu stoicie Państwo przy stanowisku, że komornik nie może zająć z konta bankowego pozostałej części wynagrodzenia i zostawiać mi tylko kwoty wolnej? 

odpowiadając na twoje pytania:

komornik wszczął egzekucje komorniczą, jak wiemy jest to przymus oddania jakiegoś długu. Ponieważ komornik zajął twój majątek w postaci 

1. wynagrodzenia za pracę,

2. konto ROR

Zatem dbając o swój interes prawny a w szczególności wynagrodzenie wynikające z umowy o pracę, które to wpływa na konto po potrąceniu przez pracodawcę należałoby złożyć wniosek pisemny do komornika który prowadzi egzekucje z konta o ograniczenie egzekucji z konta ROR na który wpływają środki z wynagrodzenia pomniejszone już przez pracodawce i przekazane komornikowi. Gdyby komornik odmówił ograniczenia egzekucji z konta wydając postanowienie o oddalenie takiego wniosku, w terminie 7 dni można złożyć skargę na komornika.Koszt skargi to 50,00 zł. 

Dziękuje. A jak to się ma do tego, że na koncie musi zostać kwota wolna? 
Czy może być tak, że napiszę skargę na komornika a w odpowiedzi dostanę informacje, ze komornik działa zgodnie z prawem bo przecież na koncie zostawil mi środki, te kwotę wolną. Formalnie na koncie bankowym ta kwota wolna jest chroniona a moje wynagrodzenie przestaje być chronione bo staje się zwykłymi środkami. 

pierwszą czynnością jaką trzeba wykonać, to złożyć pisemny wniosek o ograniczenie egzekucji z konta ROR a do wniosku dołączyć potwierdzenie przelewu wypłaty od pracodawcy z okresu 3 miesięcy, jak komornik odmówi w tedy skarga na postanowienie komornika w terminie 7 dni. Kwota wolna od zajęcia to kwota wolna na rachunku i to wszystko, oczywiście wynagrodzenie przestaje być chronione bo staje się zwykłymi środkami ale to twoje środki i o nad wyższkę trzeba zawalczyć.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...