Skocz do zawartości

Dostęp do akt i naliczanie odsetek

Karlgigo

Polecane posty

Witam,

Moja sprawa: w 2011 powstał nakaz zaplaty, w 2012 komornik zajął wynagrodzenie z którego spłacił odsetki i częściowo główną należność, po czym umorzył sprawę. W 2020 roku następny komornik znowu zajął wynagrodzenie na podstawie nakazu zapłaty z 2011 roku ale nie uwzględnił wpłat z 2012.

Udało mi się załatwić potwierdzenia wpłat z 2012 i obiecał skorygować zadłużenie. Moje pytania:

1. Czy rozpoczynając egzekucję w 2020 powinien odsetki obliczyć od aktualnego zadłużenia czy od tego z nakazu zapłaty? Zmniejszając należność główną odsetki w następnych latach będą mniejsze a komornik chce tylko odjąć niepoliczone wpłaty od tego co teraz zostało do spłaty.

2. Komornik nie chce mi udostępnić informacji szczegółowej w jaki sposób obliczył odsetki i od kiedy (jakie % zastosował, w nakazie jest mowa o 20% jednak nie więcej niż 4 krotność stopy procentowej kredytu lombardowego NBP). Czy mam prawo domagać się takiej informacji a jeśli tak to na piśmie czy tylko do wglądu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

21 godzin temu, Karlgigo napisał:

Witam,

Moja sprawa: w 2011 powstał nakaz zaplaty, w 2012 komornik zajął wynagrodzenie z którego spłacił odsetki i częściowo główną należność, po czym umorzył sprawę. W 2020 roku następny komornik znowu zajął wynagrodzenie na podstawie nakazu zapłaty z 2011 roku ale nie uwzględnił wpłat z 2012.

Udało mi się załatwić potwierdzenia wpłat z 2012 i obiecał skorygować zadłużenie. Moje pytania:

1. Czy rozpoczynając egzekucję w 2020 powinien odsetki obliczyć od aktualnego zadłużenia czy od tego z nakazu zapłaty? Zmniejszając należność główną odsetki w następnych latach będą mniejsze a komornik chce tylko odjąć niepoliczone wpłaty od tego co teraz zostało do spłaty.

2. Komornik nie chce mi udostępnić informacji szczegółowej w jaki sposób obliczył odsetki i od kiedy (jakie % zastosował, w nakazie jest mowa o 20% jednak nie więcej niż 4 krotność stopy procentowej kredytu lombardowego NBP). Czy mam prawo domagać się takiej informacji a jeśli tak to na piśmie czy tylko do wglądu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Przede wszystkim należałoby zwrócić się do komornika, który prowadził egzekucję w 2012 roku w jaki sposób zostały rozksięgowane wpłaty. To znaczy ile z tych środków zostało zaliczonych na należność główną, odsetki i koszty procesu oraz egzekucji. To pierwsza czynność jaką trzeba wykonać.

Jeśli komornik nie chce współpracować to warto złożyć skargę na komornika w trybie nadzoru do prezesa sądu rejonowego, przy którym działa komornik. Ma on uprawnienia władcze nad komornikiem i może zobowiązać go do współdziałania i wykonania określonych czynności.

Dodatkowo wypadałoby, aby sprawdzić czy egzekucja w ogóle może być prowadzona. Szczególnie, że tytuł wykonawczy jest już dosyć stary. Z naszego doświadczenia wynika, że wiele tytułów wykonawczych nie może być w ogóle podstawą egzekucji komorniczej. W takiej sytuacji doprowadzamy do umorzenia egzekucji oraz odzyskujemy dla naszych Klientów pieniądze.

Zapraszamy do kontaktu. Chętnie pomożemy.

Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać:

·        telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130,

·        wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo

·        wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej:  https://www.eurolege.pl/anuluj-dlug-2/

Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...