cassik Napisano Maj 6, 2021 Share Napisano Maj 6, 2021 Witam. Piszę z prośbą o poradę, bo przeszukałam cały Internet i nie znalazłam sytuacji podobnej do naszej. Mój tata prowadził firmę od 2015 roku. W grudniu 2017 roku razem z mamą przekazali mi mieszkanie w formie darowizny. Problemy finansowe firmy taty zaczęły się w 2019 roku, zaś na początku obecnego 2021 roku tata złożył wniosek o upadłość. Miesiąc temu tata zachorował na COVID-19, a wczoraj zmarł. Parę dni temu, gdy tata już w ciężkim stanie przebywał w szpitalu mama dowiedziała się, że mieszkanie może wchodzić do masy upadłości, ponieważ od jego przekazania nie minęło 5 lat. Ja mieszkam gdzieś indziej, jestem tylko jego właścicielką, a w mieszkaniu pozostali rodzice, teraz już tylko mama i jestem zrozpaczona na myśl, że może to mieszkanie stracić. Bardzo proszę o poradę. Czy naprawdę to tak wygląda, że syndyk może je zająć? Czy ten wniosek o upadłość może być dalej uwzględniany a upadłość ogłoszona, kiedy tata zmarł? A jeśli tak to czy da się to jakoś załatwić? Dogadać się, by to mama częściowo spłacała długi taty? Bardzo proszę o odpowiedź. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Maj 7, 2021 Share Napisano Maj 7, 2021 10 godzin temu, cassik napisał: Witam. Piszę z prośbą o poradę, bo przeszukałam cały Internet i nie znalazłam sytuacji podobnej do naszej. Mój tata prowadził firmę od 2015 roku. W grudniu 2017 roku razem z mamą przekazali mi mieszkanie w formie darowizny. Problemy finansowe firmy taty zaczęły się w 2019 roku, zaś na początku obecnego 2021 roku tata złożył wniosek o upadłość. Miesiąc temu tata zachorował na COVID-19, a wczoraj zmarł. Parę dni temu, gdy tata już w ciężkim stanie przebywał w szpitalu mama dowiedziała się, że mieszkanie może wchodzić do masy upadłości, ponieważ od jego przekazania nie minęło 5 lat. Ja mieszkam gdzieś indziej, jestem tylko jego właścicielką, a w mieszkaniu pozostali rodzice, teraz już tylko mama i jestem zrozpaczona na myśl, że może to mieszkanie stracić. Bardzo proszę o poradę. Czy naprawdę to tak wygląda, że syndyk może je zająć? Czy ten wniosek o upadłość może być dalej uwzględniany a upadłość ogłoszona, kiedy tata zmarł? A jeśli tak to czy da się to jakoś załatwić? Dogadać się, by to mama częściowo spłacała długi taty? Bardzo proszę o odpowiedź. Po pierwsze bardzo nam przykro, że Pani Tato zmarł. Prosimy przyjąć nasze wyrazy współczucia. W zakresie prawnym śmierć wnioskodawcy spowoduje, że postępowanie o ogłoszenie upadłości zostanie umorzone. To oznacza, że wniosek o ogłoszenie upadłości nie będzie już dalej procedowany. Nie jest to co prawda koniec problemów, ponieważ teraz kwestie zadłużeń wejdą do masy spadkowej i będą podlegały dziedziczeniu. Więcej na ten temat pisaliśmy a naszym artykule tutaj: https://www.eurolege.pl/dziedziczenie-dlugow-dlugi-spadkowe-odrzucenie-spadku/ Gdyby potrzebowała Pani pomocy zapraszamy do kontaktu. Zgłoszenia swojej sprawy można dokonywać: · telefonicznie dzwoniąc pod numer: 530 333 130, · wysyłając maila na: kontakt@eurolege.pl albo · wysyłając zgłoszenie przez formularz dostępny na naszej stronie internetowej: https://www.eurolege.pl/anuluj-dlug-2/ Wstępna analiza sprawy jest zawsze bezpłatna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cassik Napisano Maj 7, 2021 Autor Share Napisano Maj 7, 2021 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie to uspokoiło. Spadek po tacie chcemy odrzucić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się