Skocz do zawartości

Zajęcie konta bankowe oraz kwota wolna od zajęcia wynagrodzenia o pracę

Garlic

Polecane posty

Witam, 

Kontaktuję się ponieważ spotkało mnie dzisiaj nie małe zaskoczenie. Od jakiegoś czasu jestem objęty egzekucją komorniczą - zostało zajęte konto bankowe. 

Do spłaty pozostało mi około 13 tysięcy. W dniu 28.05 dostałem wypłatę w wysokości 6500zł. Jednak kwotę wolną od zajęcia na dany miesiąc z oczywistych przyczyn już wykorzystałem - jakoś musiałem jeść i żyć przez cały maj. Dnia 31.05 cała moja wypłata została przekazana automatycznie do komornika przez mój bank (Mbank). W związku z powyższym zostałem bez środków do życia na czerwiec, ponieważ zwolnienie kwoty wolnej następuję 01.06.

Napisałem w tej sprawie e-mail do swojego komornika (załączyłem również potwierdzone elektronicznym podpisem potwierdzenia otrzymania wypłat oraz wykonanego przez bank przelewu do komornika) - dodzwonić się nawet nie próbowałem bo miła Pani odpowiedzialna za odbieranie telefonów, albo nie chce albo nie może podać komornika do telefonu. Nigdy nie ma go w biurze. 

Pytanie, czy reklamacja e-mail wystarczy, czy też muszę wysłać pismo. Próbowałem znaleźć sprawę podobną do mojej, niestety bezskutecznie. 

W związku z powyższym bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania: 
- Czy reklamacja e-mail wystarczy 
- Czy powinienem złożyć oficjalny wniosek - jeżeli tak to czy istnieje jakiś wzór takiego wniosku? Próbowałem znaleźć podobną sprawę, ale bez powodzenia. 
- Czy jest w ogóle szansa, że zostanie mi zwrócona kwota wolna od zajęcia, tak abym miał przez czerwiec na opłacenie rachunków oraz jedzenie. 

Z góry dziękuję za pomoc

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...