Skocz do zawartości

Pomoc w oddłużeniu

Mavericktango

Polecane posty

Dzień Dobry!

Szukam pomocy w oddłużeniu się. Postaram się przekazać w tym mailu wszystkie informacje które mogą być pomocne w poznaniu i ocenie mojej sytuacji.
Od 2013 roku jestem żonaty, nie podpisywaliśmy z żoną intercyzy. Mamy córkę w wieku 6 lat. 
Żona i córka są zameldowane u teściowej w bloku. Ja jestem zameldowany na prywatnej posesji. Mieszkam z mamą i babcią. 
W 2016 roku, po 7 latach pracy w branży GSM, założyłem działalność gospodarczą jednoosobową. Franczyza - salony sieci Play GSM. Na jej otwarcie a następnie na zachowanie ciągłości finansowej zaciągnąłem 5 kredytów, w tym 1 wspólnie z matką, 1 na matkę i 1 na żonę.
Po dwóch latach prowadzenia działalności popadłem w długi i pomimo powolnego wychodzenia na prostą (posiadałem 2 salony), po sprzedaniu jednego salonu, franczyzodawca, zdecydował o zakończeniu współpracy ze mną ze względu na ryzyko utraty płynności finansowej.
Miałem problemy w uzyskaniu zaległych kwot wynikających z wzajemnych rozrachunków po zakończeniu współpracy. Podjąłem decyzję o kontynuowaniu współpracy w formie doradcy biznesowego z tą samą firmą, aby łatwiej odzyskać środki i zarabiać pieniądze umożliwiające wypłacanie się z kredytów i zaległości w Urzędzie skarbowym i zus, które powstały w międzyczasie. 
Zaległości powiększały się i pomimo zapożyczenia się u rodziny, nie byłem w stanie spłacać zobowiązań. zaczęły się pisma i wizyty komorników. W wyniku presji doznałem załamania nerwowego, nie byłem w stanie dalej ratować sytuacji i podtrzymywać kontaktów z klientami i wierzycielami.
Jedyną drogą do rozwiązania problemów okazał się wyjazd za granicę (2018 rok wrzesień). Zaniedbałem jakikolwiek kontakt ze swoimi wierzycielami. Nie odbierałem pism, ani telefonów.
Od tego czasu uzyskałem w miarę stabilną pracę na kontrakcie holenderskim.
Spłaciłem kredyt zaciągnięty na żonę, oddałem większość pieniędzy pożyczonych od rodziny, spłaciłem komornika za telefony komórkowe, oraz dwie chwilówki. Spłaciłem wcześniej kredyt zaciągnięty na matkę i zaciągnięty wspólnie z matką, poprzez pożyczenie pieniędzy od rodziny, które teraz spłacam, jako jedną ratę, dzięki czemu odzyskałem sporą część prowizji i odsetek.
Aktualnie spłacam też komornika który zgłosił się do żony za niespłacone rachunki za telefony komórkowe, które podpisałem w play żeby je sprzedać i podtrzymać płynność finansową.
W tej chwili pozostały mi do spłacenia zobowiązania:
- ZUS około 70 tys 
- urząd skarbowy około 50 tys
- kredyt z mbank około 20 tys
- kredyt bankowy około 30 tys
z tego co wiem sprawy były wielokrotnie przekazywane pomiędzy różnymi firmami windykacyjnymi. Firmy przynajmniej raz proponowały korzystne dla mnie umorzenie części zobowiązania i spłatę znacznie niższej kwoty niż wynikało z poprzednich wezwań.

W wyniku całej sytuacji moja żona jest pod opieką psychiatry i psychologa, z powodu depresji. Straciła przez to pracę i aktualnie znajduje się na zasiłku pielęgnacyjnym, tak więc z pensji utrzymuję również rodzinę.

ze względu na zaniedbanie i odcięcie się od swoich spraw, mam kilka problemów które nie wiem jak rozwiązać:
1. nie wiem czy są to wszyscy moi wierzyciele, nie wiem jak to sprawdzić
2. po śmierci ojca odziedziczyłem połowę posiadłości - dom rodzinny, ale nie dopełniłem formalności w US i na ten moment us nie wie o tym że jestem współwłaścicielem tej nieruchomości.
3. na ten moment żaden z komorników (US, ZUS, prywatne firmy), nie zajął mienia mojej żony - ma na siebie dwa samochody których użytkujemy.

Z otrzymanych dotychczas pism które odebrałem wynika że sprawy trafiły do sądów, zapadły wyroki o nakaz zapłaty, sprawy zostały przekazane do komorników sądowych. Otrzymywałem pisma od komorników sądowych między innymi z Ostrowca, Krakowa i Będzina o umorzeniu postępowania ze względu na brak możliwości ściągnięcia długów. 
Ostatnio otrzymałem pismo od firmy windykacyjnej w którym poinformowano mnie że jeśli nie spłacę zadłużenia firma złoży wniosek o moją upadłość, czego chcę uniknąć.

Czego potrzebuję
1. Ze względu na to że pracuję praktycznie zawsze 7 dni w tygodniu po 9 - 10 godzin, potrzebuję kompleksowej pomocy, reprezentacji mojej osoby i dopełnienia jak najwięcej formalności w moim imieniu.
2. czytając dużo w internecie znalazłem dwa rozwiązania:
  - uzyskanie pożyczki konsolidacyjnej na spłatę zadłużenia u wszystkich wierzycieli na raz i następnie jej spłacanie np przez 10 lat
   - spłatę każdego z wierzycieli z osobna
Jestem w stanie spłacać kwotę w wysokości 1500 zł miesięcznie poczynając od września - wtedy spłacę komornika i oddam pieniądze rodzinie.
3. negocjacji w moim imieniu z wierzycielami w celu uzyskania umorzenia części zobowiązań
4. pomocy w opracowaniu planu wyjścia z zadłużenia, tak żeby przestać się obawiać każdego pisma od listonosza i telefonu z nieznanego numeru.

Serdecznie proszę o pomoc, wskazanie na podstawie doświadczeń własnych firmy która byłaby w stanie mi pomóc, lub podpowiedzenie rozwiązania które pozwoliłoby mi wyjść na prostą i uregulować sprawy

Pozdrawiam

• 1 month later...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...