Iwona Napisano Czerwiec 26, 2021 Share Napisano Czerwiec 26, 2021 Witam mam tylko jedno pytanie czy jak spłacam dług u komornika od 3 lat ,a nagle występuje do sądu o księgi wieczystej i nagle przychodzi wyrok że za dwa tygodnie zajmie mi cześć należąca do mnie domu ,to co ja mogę z tym zrobić skoro regularnie go spłacam. Czy ma prawo zająć część domu ? Będę bardzo wdzięczna za jakąś odpowiedź lub podpowiedź co robic . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Czerwiec 27, 2021 Share Napisano Czerwiec 27, 2021 komornik wysłał do sądu wieczysto księgowego wniosek o dokonanie wpisu na KW do twojej części, zapewne zrobił to na pisemny wniosek wierzyciela, zatem niech sobie ten wpis będzie, na razie nic strasznego się nie dzieje a nawet gdyby doszło do najgorszego czyli do licytacji twojego udziału to zapewne nie będzie takiego zainteresowania ze strony potencjalnych kupców. Jak spłacisz zobowiązanie wraz ze wszystkimi kosztami to komornik wyśle wniosek o usunięcie tego wpisu i znów będzie czysto na KW. A tak poza tematem, czy odbierano nakaz zapłaty i czy broniono się w sądzie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwona Napisano Czerwiec 27, 2021 Autor Share Napisano Czerwiec 27, 2021 Jeszcze nie ponieważ pismo odebrałam w piątek . Najgorsze jest to że jak dzwoniłam do komornika o np. Zwiększenie rat to powiedział że nie ma o czym rozmawiać, a w tym mieszkaniu jest kilkoro spadkobierców i inny właściciel więc, zapewne chce zabrać tylko ta część co do mnie należy, tylko nie pojmuje czemu i co on może zrobić skoro raty są regularnie płacone. Ale dziękuję za informację i pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Czerwiec 28, 2021 Share Napisano Czerwiec 28, 2021 komornik nie zabiera, zacznijmy od tego - tylko wykonuje wnioski wierzyciela, gdyż to wierzyciel decyduje z jakiego składnika majątku chce odzyskać swoją wierzytelność wynikającą z tytułu egzekucyjnego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się