Alister Napisano Sierpień 9, 2021 Share Napisano Sierpień 9, 2021 Witam serdecznie. Mam do was pytanie. Mam komornika na pensji z pracy. Ostatnio była podwyżka i brutto zarabiam 3270. Wiem, że komornik może ściągnąć mi do pensji 2800 zł co daje na rękę około 2062 zł. Natomiast wypłatę dostałem 1950 zł.. Czy ja czegoś tu nie rozumiem czy pracodawca wysłał do komornika więcej niż powinien? Proszę o pomoc Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Sierpień 9, 2021 Share Napisano Sierpień 9, 2021 wysłał trochę więcej, proponuje zainterweniować u pracodawcy i przypomnieć, że kwota wolna od zajęcia z wynagrodzenia za pracę na pełny etat to 2800 zł brutto czyli kwota wolna od zajęcia netto to 2060 zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alister Napisano Sierpień 9, 2021 Autor Share Napisano Sierpień 9, 2021 Czyli mogę ubiegać się o zwrot tej kwoty? Bo jak rozumiem jest to błąd "księgowej"? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Sierpień 9, 2021 Share Napisano Sierpień 9, 2021 Przed chwilą, Alister napisał: Czyli mogę ubiegać się o zwrot tej kwoty? Bo jak rozumiem jest to błąd "księgowej"? zapewne tak, ale zwrot różnicy może zostać Ci zwrócony przy następnej wypłacie chyba, że zdążysz przed przelewem na konto, Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Sierpień 9, 2021 Share Napisano Sierpień 9, 2021 1) dłużnikom niealimentacyjnym Z wynagrodzenia minimalnego w 2021 roku komornik nie może zająć dłużnikowi ani grosza. Zgodnie z prawem równowartość płacy minimalnej w przypadku osoby zatrudnionej na pełny etat na umowie o pracę zostaje w pełni do dyspozycji osoby, wobec której toczy się egzekucja komornicza. 2) dłużnikom alimentacyjnym Dłużnikom alimentacyjnym komornik musi pozostawić do dyspozycji jedynie równowartość 4/10 minimalnego wynagrodzenia, czyli 1120 zł brutto. Kwota zajęcia z pensji minimalnej wobec takich dłużników wyniesie zatem 1680 zł brutto. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alister Napisano Sierpień 9, 2021 Autor Share Napisano Sierpień 9, 2021 Tak, wiem. Czytałem to, ale u mnie w pracy wszystko dzieje się przez centrale i trzeba pisma pisać do nich przez naszą kadrową. Ciężkie do zrealizowania, ale postaram się to załatwić. Natomiast długi są za chwilówkę, a nie z alimentów, więc mam nadzieję, że to się już nie powtórzy i załatwię to w miarę szybko. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romankia Napisano Sierpień 23, 2021 Share Napisano Sierpień 23, 2021 Dnia 9.08.2021 o 14:28, Alister napisał: komornik może ściągnąć mi do pensji 2800 zł co daje na rękę około 2062 zł. Natomiast wypłatę dostałem 1950 zł.. Czy ja czegoś tu nie rozumiem czy pracodawca wysłał do komornika więcej niż powinien? Piszesz, że tyle dostałaś wypłaty. Może więc obliczenia księgowe są prawidłowe. Nie masz ubezpieczenia na życie w ramach grupowego, bo każda dobrowolna rata w zakładzie pracy odliczana jest od kwoty ROR po odliczeniach komorniczych. Księgowość w większości firm rozlicza pensje systemowo, więc możliwość pomyłki jest bardzo nikła w tym zakresie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się