ene2000 Napisano Wrzesień 2, 2021 Share Napisano Wrzesień 2, 2021 W 2016 roku przeoczyłem zapłatę pewnej należności. Dług wykupiła firma Recoverso. W grudniu 2019 roku otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na kwotę 300 zł+100 zł jako koszty procesu oraz odsetki od kwoty 250 zł(około 100 zł). Niestety, przez nieuwagę, przelałem (niezwłocznie) tylko 400 zł(300+100), zapominając o obliczeniu odsetek i dodaniu ich do kwoty spłaty. Wczoraj otrzymałem pismo o wszczęciu egzekucji na kwoty: 300 zł+100 zł(które zapłaciłem), odsetki, które urosły do ok. 150 zł oraz dodatkowe koszty: koszty procesu: 120 zł, koszty zastępstwa: 67,50, koszty klauzuli: 120 zł, opłata egzekucyjna: 300 zł. Napisałem w tej sprawie do firmy Recoverso. Istotnie, przyznali, że chodzi wyłącznie o odsetki, a spłatę długu mam ustalać z komornikiem. Napisałem do komornika, wysłałem dowód przelewu z grudnia 2019 roku na 400zł oraz poinformowałem o fakcie, iż nie zapłaciłem odsetek przez nieuwagę. Na razie bez odpowiedzi. Co powinienem teraz zrobić? Myślałem, żeby przelać te brakujące 150 zł na konto Recoverso, a później gdy komornik zajmie te wszystkie wymienione kwoty na rachunku bankowym(ponad 1100 zł) to się od tego jakoś odwołać. Czy można naliczać odsetki od należności, która została uregulowana? Czy można żądać ponownie zapłaty całej należności, jeśli ta została uregulowana bez odsetek ustawowych? Czytałem też coś o wniosku o ograniczeniu egzekucji w związku z częściową/całkowitą spłatą. Czy ma to tu zastosowanie? Przepraszam, jeśli opisałem to zbyt chaotycznie. Nigdy nie miałem do czynienia z komornikiem. Pomimo stosunkowo niewielkiej kwoty, jestem lekko przerażony sytuacją, w której ze 100 zł robi się ponad 1100+ewentualne koszty i kary. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Wrzesień 14, 2021 Share Napisano Wrzesień 14, 2021 Dnia 2.09.2021 o 23:17, ene2000 napisał: W 2016 roku przeoczyłem zapłatę pewnej należności. Dług wykupiła firma Recoverso. W grudniu 2019 roku otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na kwotę 300 zł+100 zł jako koszty procesu oraz odsetki od kwoty 250 zł(około 100 zł). Niestety, przez nieuwagę, przelałem (niezwłocznie) tylko 400 zł(300+100), zapominając o obliczeniu odsetek i dodaniu ich do kwoty spłaty. Wczoraj otrzymałem pismo o wszczęciu egzekucji na kwoty: 300 zł+100 zł(które zapłaciłem), odsetki, które urosły do ok. 150 zł oraz dodatkowe koszty: koszty procesu: 120 zł, koszty zastępstwa: 67,50, koszty klauzuli: 120 zł, opłata egzekucyjna: 300 zł. Napisałem w tej sprawie do firmy Recoverso. Istotnie, przyznali, że chodzi wyłącznie o odsetki, a spłatę długu mam ustalać z komornikiem. Napisałem do komornika, wysłałem dowód przelewu z grudnia 2019 roku na 400zł oraz poinformowałem o fakcie, iż nie zapłaciłem odsetek przez nieuwagę. Na razie bez odpowiedzi. Co powinienem teraz zrobić? Myślałem, żeby przelać te brakujące 150 zł na konto Recoverso, a później gdy komornik zajmie te wszystkie wymienione kwoty na rachunku bankowym(ponad 1100 zł) to się od tego jakoś odwołać. Czy można naliczać odsetki od należności, która została uregulowana? Czy można żądać ponownie zapłaty całej należności, jeśli ta została uregulowana bez odsetek ustawowych? Czytałem też coś o wniosku o ograniczeniu egzekucji w związku z częściową/całkowitą spłatą. Czy ma to tu zastosowanie? Przepraszam, jeśli opisałem to zbyt chaotycznie. Nigdy nie miałem do czynienia z komornikiem. Pomimo stosunkowo niewielkiej kwoty, jestem lekko przerażony sytuacją, w której ze 100 zł robi się ponad 1100+ewentualne koszty i kary. Zapraszamy do kontaktu. Postaramy się pomóc: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się