Skocz do zawartości

Wezwanie o wykazie majątku.

Mirabelka

Polecane posty

Witam. W skrzynce pocztowej był list od komornika ,w którym wzywał spółkę zoo do wykazu majątku w terminie 3 dni. Pytanie: czy w tym przypadku muszę złożyć wykaz majątku spółki. Nie wiem kiedy dotarł list, najprawdopodobniej był to list zwykły. Jak mam się ustosunkować do tej sytuacji. Czy taka forma dostarczenia korespondencji wiąże się z jakąś karą komorniczą? Dodam, że spółka ma zawieszoną działalność a ja mieszkam ok 200 km od siedziby firmy. Co w tej sytuacji zrobić. Odpowiadać na takie wezwanie czy nie reagować. 

Dnia 30.11.2021 o 21:50, Mirabelka napisał:

Witam. W skrzynce pocztowej był list od komornika ,w którym wzywał spółkę zoo do wykazu majątku w terminie 3 dni. Pytanie: czy w tym przypadku muszę złożyć wykaz majątku spółki. Nie wiem kiedy dotarł list, najprawdopodobniej był to list zwykły. Jak mam się ustosunkować do tej sytuacji. Czy taka forma dostarczenia korespondencji wiąże się z jakąś karą komorniczą? Dodam, że spółka ma zawieszoną działalność a ja mieszkam ok 200 km od siedziby firmy. Co w tej sytuacji zrobić. Odpowiadać na takie wezwanie czy nie reagować. 

Jeżeli był to list zwykły to nie ma dowodu doręczenia. Niemniej według przepisów pandemicznych listonosz list polecony może zostawić w skrzynce oddawczej adresata kwitując datę złożenia do skrzynki. Bywa to niebezpieczne. Zalecamy, aby sprawie bliżej przyjrzał się prawnik. Szczególnie, że w przypadku bezskuteczności egzekucji wobec spółki odpowiedzialność za długi ponoszą członkowie zarządu.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...