Skocz do zawartości

best

Gość kuba

Polecane posty

Mialem karte kredytowa z 2005 roku z Lukas Banku na kwote 5 tys. Do dziś naliczono mi 12 tys i przychodzą wezwania do zapłaty z różnych miejsc w Polsce glownie z Gdyni to Fundusz Best I NSFIZ. Czy można to uznać za przedawnienie?

Zapewne roszczenie jest już dawno przedawnione. Wynika to zarówno z podanej daty, ale także wysokości doliczonych odsetek i kosztów. Chyba, że w międzyczasie firma windykacyjna składała pozew do sądu i tym samym mogła przerwać bieg terminu przedawnienia. Nie mamy wystarczającej ilości informacji, aby stwierdzić to na 100%.

Zachęcamy również do poszerzenia wiedzy w zakresie przedawnień. Bardzo pomocne w tym zakresie na pewno będzie nasz poradnik dostępny pod wskazanym linkiem: https://www.darmowyprawnik.eu/przedawnienie-dlugu-jak-wyliczyc-termin-przedawnienia-roszczenia/

Witam. Kilka lat temu w mojej sprawie został wydany nakaz zapłaty a chwilę później pojawił się komornik. Ze względu na trudną sytuację finansową po jakimś czasie komornik umorzył egzekucję. Wierzyciel próbował w dalszym ciągu odzyskać pieniądze. Od jakiegoś czasu mój dług przejęła nowa firma (BEST) mówią, że odkupili moje zadłużenie. Czy oni ponownie skierują sprawę do sądu oraz do Komornika?

Z opisywanej przez Panią sytuacji wynika, że firma BEST przejęła zadłużenie stwierdzone tytułem wykonawczym. Oznacza to, że aktualnie, z pominięciem procesu sądowego może nadać klauzulę wykonalności na swoją rzecz i skierować przeciwko Pani egzekucję komorniczą.

Oczywiście nie wiemy, czy uprzednio wydany nakaz zapłaty na rzecz poprzedniego wierzyciela był skutecznie doręczony i w związku z tym nie zawierał uchybień natury formalnej. Gdyby tak było to istnieje możliwość uchylenia tytułu wykonawczego. Czy da się to zrobić w Pani sprawie? Tego na tą chwilę nie wiemy. Potrzebujemy stosownych informacji w tej sprawie oraz ewentualnie dokumentacji - o ile Pani takową posiada.

Zachęcamy do opisania nam swojej sprawy na maila: kontakt@eurolege.pl i przesłanie dostępnej na tą chwilę dokumentacji. W treści maila prosimy o podanie numeru telefonu do kontaktu, co ułatwi nam komunikację.

Witam.

Mam podobną sytuację do Pani Joli. Obecnie wierzycielem w sprawie jest nowa firma. Czy wierzyciel powinien postarać się o nową klauzulę wykonalności? Czy w tej sprawie otrzymam nowy nakaz zapłaty tym razem od aktualnego wierzyciela? 

Pozdrawiam Kamila

Nie, nie otrzyma Pani nowego nakazu zapłaty z sądu. Podobnie jak w poprzedniej sytuacji nowy wierzyciel wystąpi o nadanie klauzuli wykonalności na swoją rzecz i o wszystkim dowie się Pani dopiero od komornika wszczynającego egzekucję. Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności na następcę prawnego wydawane jest na posiedzeniu niejawnym i doręczane wyłącznie wierzycielowi. Dłużnik o całej sytuacji nic nie wie do momentu, w którym rozpocznie się egzekucja komornicza.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli odebrałam nakaz zapłaty a następnie zmienił się wierzyciel i dostałam pismo od komornika z powództwa nowego wierzyciela to czy mogę się odwołać? 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...