Skocz do zawartości

Spadek po mamie a siostra

Patrycja

Polecane posty

Rok temu zmarła moja mama, mieszkanie dziedziczę z siostra ,jeszcze nie jest na nas przepisane. Siostra ma pełno długów w parabankach i bankach,ma teraz oddluzanie. Nie stać jej na nic, ja opłacam czynsz i wszystkie rachunki ,siostra nie chce zrzec się mieszkania chociaż za nic nie płaci. Co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy po jej śmierci jeśli odrzucę po nie długi to stracę również mieszkanie z racji tego,że niby połowa należy się siostrze chociaż nie jest to notarialnie przeprowadzone ?

Dnia 21.01.2022 o 20:45, Patrycja napisał:

Rok temu zmarła moja mama, mieszkanie dziedziczę z siostra ,jeszcze nie jest na nas przepisane. Siostra ma pełno długów w parabankach i bankach,ma teraz oddluzanie. Nie stać jej na nic, ja opłacam czynsz i wszystkie rachunki ,siostra nie chce zrzec się mieszkania chociaż za nic nie płaci. Co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy po jej śmierci jeśli odrzucę po nie długi to stracę również mieszkanie z racji tego,że niby połowa należy się siostrze chociaż nie jest to notarialnie przeprowadzone ?

Jeśli odrzuciłaby Pani ewentualnie spadek po siostrze to również jej udział w nieruchomości. Najlepszym rozwiązaniem byłoby sporządzenie działu spadku w ten sposób, że Pani przejęłaby całość mieszkania na własność ze spłatą na rzecz siostry. Zapewne wierzyciele szybko by jej te pieniądze zabrali, ale nieruchomość należałaby do Pani.

22 godziny temu, Patrycja napisał:

Tylko co w momencie gdy siostra nie chce chce się zrzec swojej części,żeby całość mieszkania była na mnie ? Czyli rozumiem,że gdyby zmarła to jej część zabiorą wierzyciele i stracę mieszkanie 

Wówczas jej część przejdzie na jej spadkobierców Pani Patrycjo. Oczywiście wierzyciele będą mogli również w trakcie życia siostry wszczynać postępowanie egzekucyjne z należnej jej części w prawie własności mieszkania. Przy czym skuteczność takiego postępowania egzekucyjnego jest bardzo wątpliwa. Raczej potencjalni nabywcy nie są zainteresowani zakupem udziału w prawie własności, a pełnej własności.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...