Maja Napisano Marzec 6, 2022 Share Napisano Marzec 6, 2022 Witam Jeśli mój tata zmarł w marcu 2021r. I zostało po nim mieszkanie,które dziedziczę z bratem.testamentu nie ma, dziedziczymy ustawowo, ale jeszcze nie było to przeprowadzone u notariusza. Czyli nie było wniosku o nabycie spadku to czy jeśli chcemy to zrobić teraz to musimy płacić jakieś wzbogacenie od spadku ? Bo podobno tylko jeśli załatwi się to do pół roku od śmierci to jest się zwolnionym od płacenia a tak to trzeba zapłacić. Jak to wygląda i ile to wynosi ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 7, 2022 Share Napisano Marzec 7, 2022 20 godzin temu, Maja napisał: Witam Jeśli mój tata zmarł w marcu 2021r. I zostało po nim mieszkanie,które dziedziczę z bratem.testamentu nie ma, dziedziczymy ustawowo, ale jeszcze nie było to przeprowadzone u notariusza. Czyli nie było wniosku o nabycie spadku to czy jeśli chcemy to zrobić teraz to musimy płacić jakieś wzbogacenie od spadku ? Bo podobno tylko jeśli załatwi się to do pół roku od śmierci to jest się zwolnionym od płacenia a tak to trzeba zapłacić. Jak to wygląda i ile to wynosi ? Kluczowe znaczenie w tej sytuacji - dla okresu 6 miesięcy na zgłoszenie - będzie miała data poświadczenia dziedziczenia u notariusza albo uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku. Poniżej wrzucamy zrzut ekranu ze strony rządowej Serwis RP. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja Napisano Marzec 7, 2022 Autor Share Napisano Marzec 7, 2022 Dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy w przypadku gdy brat już po nabyciu spadku będzie się zrzekał swojej części na mnie to wtedy trzeba robić jakaś opłatę do ksiąg wieczystych? Czy w ogóle w związku z tym będę musiała ponosić jakieś opłaty? Później ja chce w darowiznie przekazać to mieszkanie mojej córce i czy wtedy będą związane z tym jakieś opłaty? I po jakim czasie będę mogła przekazać mieszkanie córce? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 7, 2022 Share Napisano Marzec 7, 2022 5 godzin temu, Maja napisał: Dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy w przypadku gdy brat już po nabyciu spadku będzie się zrzekał swojej części na mnie to wtedy trzeba robić jakaś opłatę do ksiąg wieczystych? Czy w ogóle w związku z tym będę musiała ponosić jakieś opłaty? Później ja chce w darowiznie przekazać to mieszkanie mojej córce i czy wtedy będą związane z tym jakieś opłaty? I po jakim czasie będę mogła przekazać mieszkanie córce? Każda czynność notarialna związana ze spadkiem i przedmiotami wchodzącymi w skład spadku - będących nieruchomościami - skutkować będą koniecznością poniesienia kosztów notarialnych. W jakiej wysokości? O to trzeba byłoby pytać w kancelarii notarialnej jakie są taksy dla poszczególnych czynności. Ze swojej strony możemy tylko dodać, że jest możliwość zwolnienia z kosztów opłat notarialnych. Więcej na ten temat pisaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/nie-stac-cie-na-notariusza-sad-moze-zwolnic-cie-z-oplaty/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się