nero07 Napisano Marzec 12, 2022 Share Napisano Marzec 12, 2022 Witam. Mam takie pytanie. Mam zasadzone alimenty,jestem na emeryturze,komornik sciaga 60 procent emerytury na te alimenty,i tu jet wszystko ok.Lecz brakuje mu ok 150zl do pelnego zaspokojenia tych alimentow. Podjalem prace na etat z najnizsza krajowa czyli 2tys z groszem. Dodam ze mam jeszcze jeden dlug niealimentacyjny u tego komornika. I tu moje pytanie czy z umowy o prace,z najnizszej krajowej komornik moze sciagac 60?50? czy ile? Bo do pracodawcy poslal ze zajmuje 60 procent na poczet alimentow,a przecoez emerytura prawie w calosci mu to pokrywa. Wszedzie juz pytalem jak to jest,ale nikt nie potrafi mi odpowiedziec. Pozdrawiam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 14, 2022 Share Napisano Marzec 14, 2022 Dnia 12.03.2022 o 09:05, nero07 napisał: Witam. Mam takie pytanie. Mam zasadzone alimenty,jestem na emeryturze,komornik sciaga 60 procent emerytury na te alimenty,i tu jet wszystko ok.Lecz brakuje mu ok 150zl do pelnego zaspokojenia tych alimentow. Podjalem prace na etat z najnizsza krajowa czyli 2tys z groszem. Dodam ze mam jeszcze jeden dlug niealimentacyjny u tego komornika. I tu moje pytanie czy z umowy o prace,z najnizszej krajowej komornik moze sciagac 60?50? czy ile? Bo do pracodawcy poslal ze zajmuje 60 procent na poczet alimentow,a przecoez emerytura prawie w calosci mu to pokrywa. Wszedzie juz pytalem jak to jest,ale nikt nie potrafi mi odpowiedziec. Pozdrawiam. W przypadku egzekucji alimentów komornik będzie mógł zająć do 60% minimalnego wynagrodzenia. Przy czym jeśli już pobierane są środki z innego źródła, a brakuje 150 zł to taką kwotę powinien dobierać z wynagrodzenia za pracę. Natomiast co do długu niealimentacyjnego to nie będzie on w ogóle ściągany przez komornika ze względu na limity zajęć komorniczych dotyczących egzekucji świadczeń niealimentacyjnych. Więcej na ten temat pisaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/ile-moze-zajac-komornik/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nero07 Napisano Marzec 14, 2022 Autor Share Napisano Marzec 14, 2022 7 godzin temu, EUROLEGE Kancelaria napisał: W przypadku egzekucji alimentów komornik będzie mógł zająć do 60% minimalnego wynagrodzenia. Przy czym jeśli już pobierane są środki z innego źródła, a brakuje 150 zł to taką kwotę powinien dobierać z wynagrodzenia za pracę. Natomiast co do długu niealimentacyjnego to nie będzie on w ogóle ściągany przez komornika ze względu na limity zajęć komorniczych dotyczących egzekucji świadczeń niealimentacyjnych. Więcej na ten temat pisaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/ile-moze-zajac-komornik/ Dziekuje za odpowiedz. Niestety u mnie komornik jest panem a ja dziadem,zrobil mi łaske i łaskawie zszedl z pensji z 60% na 50% i powiedzial ze mam sie cieszyc,bo jak bede fikal to spowrotem zajmie mi 60%. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się