dłużniczka Napisano Marzec 15, 2022 Share Napisano Marzec 15, 2022 Co mogę zrobić przy dwóch komornikach (obaj z mojego miasta) i zbiegu egzekucji komorniczej? Poinformowałam tego drugiego, ale oddalił mój wniosek i dalej domaga się ujawnienia majątku. Co mogę zrobić w tej sprawie, co i do kogo mogę jeszcze napisać? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Marzec 15, 2022 Share Napisano Marzec 15, 2022 3 godziny temu, dłużniczka napisał: Co mogę zrobić przy dwóch komornikach (obaj z mojego miasta) i zbiegu egzekucji komorniczej? Poinformowałam tego drugiego, ale oddalił mój wniosek i dalej domaga się ujawnienia majątku. Co mogę zrobić w tej sprawie, co i do kogo mogę jeszcze napisać? zacznijmy od tego, gdzie nastąpił zbieg egzekucji, czy na wynagrodzeniu?, jeżeli komornik wzywa do wykazu majątku to mu to wyslij, Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dłużniczka Napisano Marzec 16, 2022 Autor Share Napisano Marzec 16, 2022 Pierwszy (pierwszy zajął) prowadzi ze wszystkiego (w tym z wynagrodzenia i rachunku bankowego) i on mi widnieje na koncie aktywnym na które wszystko wpływa. Drugi (drugi zajął) nie mogę znaleźć tego listu, ale na pewno z rachunku bankowego. Tego drugiego "nie ma" w blokadach na koncie na które wszystko wpływa. Temu drugiemu napisałam o tym pierwszym komorniku to mi odpisał, że "przekazanie sprawy egzekucyjnej do innego organu egzekucyjnego zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, może nastąpić na mocy wniosku wierzyciela lub wystąpienia zbiegu egzekucji, co do zasady podlega to ocenie organu egzekucyjnego, który prowadzi egzekucję. Dłużnik nie ma uprawnienia do wnioskowania o zmianę organu egzekucyjnego." Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 16, 2022 Share Napisano Marzec 16, 2022 5 godzin temu, dłużniczka napisał: Pierwszy (pierwszy zajął) prowadzi ze wszystkiego (w tym z wynagrodzenia i rachunku bankowego) i on mi widnieje na koncie aktywnym na które wszystko wpływa. Drugi (drugi zajął) nie mogę znaleźć tego listu, ale na pewno z rachunku bankowego. Tego drugiego "nie ma" w blokadach na koncie na które wszystko wpływa. Temu drugiemu napisałam o tym pierwszym komorniku to mi odpisał, że "przekazanie sprawy egzekucyjnej do innego organu egzekucyjnego zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, może nastąpić na mocy wniosku wierzyciela lub wystąpienia zbiegu egzekucji, co do zasady podlega to ocenie organu egzekucyjnego, który prowadzi egzekucję. Dłużnik nie ma uprawnienia do wnioskowania o zmianę organu egzekucyjnego." W pierwszej kolejności należałoby sprawdzić czy tytuły wykonawcze w sprawie nie są wadliwe. A jeśli nie są, to dopiero wówczas podejmować dalsze działania zaradcze. Włącznie ze skarżeniem działań komornika. Jednak to dopiero wtedy, gdy inne. bardziej skuteczne metody działania zawiodą. Możemy Pani pomóc w tej sprawie. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się