Skocz do zawartości

Spadek po pradziadkach

Patrycja

Polecane posty

Witam. Moi pradziadkowie nie żyją już około 30 lat. Mieli na wsi dom oraz pole rolne. Posiadali 3 córki. Niestety do dzisiaj zarówno dom jak i pole figurują na pradziadka w papierach. Nic notarialnie nie zostało na córki przeprowadzone. Dwie córki już nie żyją została tylko jedna,która ma syna. Pierwsza córka miała 2 dzieci ,które obecnie mieszkają za granicą, druga córka (moja babcia) miała 3 córki  i trzecią która żyje ma.tego syna jak wspomniałam. Rozumiem,że w tym przypadku dziedziczenie spadku przechodzi na tą żyjąca córkę oraz na dzieci po zmarłych siostrach. Jednak prawda jest taka,że nikt się tym majątkiem nie interesuje , całe życie tylko ja z babcia jeździłyśmy na wieś i opiekowałyśmy się domem. Chciałabym w końcu uporządkować te sprawy majątkowe i przeprowadzić wszystko na mnie. Chciałabym,żeby wszyscy spadkobiercy zrzekli się na mnie domu z działką. Tylko teraz mam pytanie odnośnie tych dwóch osób które mieszkają za granicą i na 100 procent nie zjawia się w Polsce. Co mam w takim przypadku zrobić ? Czy oni mogą przysłać mi jakieś pełnomocnictwa,że mogę działać w ich imieniu ? Czy to musi być pełnomocnictwo od notariusza czy napisane przez nich i podpisane ? I w momencie gdy będę już miała wszystkie gotowe dokumenty to wtedy mam się udać do notariusza i będzie to od razu przepisane na mnie,czy to musi być przeprowadzane w sądzie ?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...