Karlotta33 Napisano Marzec 31, 2022 Share Napisano Marzec 31, 2022 Dzien dobry mam pytanie odnośnie komornika. Mam niespłacany kredyt czego skutkiem jest komornik. Zarabiam 3700 netto miesięcznie z tego komornik zabral mi 1478,14zl i ok mam dług wiec jest to sprawiedliwe, w tej sytulacji zostało by mi 2221,86 zł da się jakoś przeżyć! Ale mimo to bank zablokowal mi jeszcze 1000zl na koncie! Zostawiając mnie z 1200zl na przeżycie i opłacenie całego miesiąca! Dodatkowo każda kwota która wpływa na moje konto jest z automatu zablokowana ( dostalam przelew za sprzeda roweru 320zl). Czy to tak będzie teraz już co miesiąc wyglądać? Długu mam 30000zl wiec przez najbliższe 3 lata mam żyć powietrzem? Czy doradzi ktos jak można się dogadać z komornikiem i bankiem na jakąś konkretną kwotę? Czy nie ma opcji na dobrowolna kwotę wpłat? Pozdrawiam i blagam pomóżcie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 31, 2022 Share Napisano Marzec 31, 2022 6 godzin temu, Karlotta33 napisał: Dzien dobry mam pytanie odnośnie komornika. Mam niespłacany kredyt czego skutkiem jest komornik. Zarabiam 3700 netto miesięcznie z tego komornik zabral mi 1478,14zl i ok mam dług wiec jest to sprawiedliwe, w tej sytulacji zostało by mi 2221,86 zł da się jakoś przeżyć! Ale mimo to bank zablokowal mi jeszcze 1000zl na koncie! Zostawiając mnie z 1200zl na przeżycie i opłacenie całego miesiąca! Dodatkowo każda kwota która wpływa na moje konto jest z automatu zablokowana ( dostalam przelew za sprzeda roweru 320zl). Czy to tak będzie teraz już co miesiąc wyglądać? Długu mam 30000zl wiec przez najbliższe 3 lata mam żyć powietrzem? Czy doradzi ktos jak można się dogadać z komornikiem i bankiem na jakąś konkretną kwotę? Czy nie ma opcji na dobrowolna kwotę wpłat? Pozdrawiam i blagam pomóżcie Faktycznie w przypadku pobierania wynagrodzenia na konto bankowe jest z tym problem. Zaistniała sytuacja to jednak nie wina komornika, a banku, który prowadzi Pani rachunek. Należałoby udać się do banku i powiadomić również komornika o zaistniałym fakcie. Kwota na koncie w wysokości minimalnego wynagrodzenia powinna być wolna od zajęcia jeśli pochodzi z już potrąconego wynagrodzenia za pracę. Dlatego najlepiej zmienić sposób wypłaty pensji na "do ręki". Ponadto trzeba byłoby sprawdzić czy komornik w ogóle może prowadzić w Pani sprawie egzekucję komorniczą. Codziennie spotykamy sprawy, w których egzekucja prowadzona jest na podstawie wadliwego tytułu wykonawczego. W takiej sytuacji z kolei udzielamy pomocy i doprowadzamy do umorzenia egzekucji i odzyskujemy zabrane przez komornika pieniądze - wszystkie. Możemy wykonać na Pani rzecz bezpłatną analizę takiej sprawy i ewentualnie pomóc w jej załatwieniu. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlotta33 Napisano Marzec 31, 2022 Autor Share Napisano Marzec 31, 2022 Bank powiedzial ze 1045 zł zostało zamrożone i zostanie mi zwrócone 1 kwietnia! Ale tylko po to żeby z kwietniowej wypłaty moc znowu zabrac mi prawie wszystko i pozostawić mi 1150zl które po doliczeniu zwrocej kwoty z marca da kwotę wolna od potrąceń 2256 z groszami. Wydaje mi się ze to jest w dalszym ciągu osustwo! Pani powiedziała że robiłam w marcu tranzakcje przed wyplata i to też była zliczone! Moje tłumaczenia ze wcześniejsze transakcje były dokonywane z środków takich jak 500+, alimenty od komornika czy odszkodowanie za wypadek( środki były wpłacone na moim koncie w lutym a komornika mam od 4 marca) nie trafiały do Pani na infolini.... z tego wychodzi ze z wypłaty będzie mi zostawać co miesiąc 1150zl reszta będzie zliczana z tego zamrożonego tysiąca z marca... wniosek z tego taki że nie opłaca mi się chodzić do pracy bo 1200zl to mi opieka społeczna da.... widzicie jakieś rozwiązanie? Bo nie wyobrażam sobie wytrzymac z ta kwota 3 lat do całkowitej spłaty komornika Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 1, 2022 Share Napisano Kwiecień 1, 2022 16 godzin temu, Karlotta33 napisał: Bank powiedzial ze 1045 zł zostało zamrożone i zostanie mi zwrócone 1 kwietnia! Ale tylko po to żeby z kwietniowej wypłaty moc znowu zabrac mi prawie wszystko i pozostawić mi 1150zl które po doliczeniu zwrocej kwoty z marca da kwotę wolna od potrąceń 2256 z groszami. Wydaje mi się ze to jest w dalszym ciągu osustwo! Pani powiedziała że robiłam w marcu tranzakcje przed wyplata i to też była zliczone! Moje tłumaczenia ze wcześniejsze transakcje były dokonywane z środków takich jak 500+, alimenty od komornika czy odszkodowanie za wypadek( środki były wpłacone na moim koncie w lutym a komornika mam od 4 marca) nie trafiały do Pani na infolini.... z tego wychodzi ze z wypłaty będzie mi zostawać co miesiąc 1150zl reszta będzie zliczana z tego zamrożonego tysiąca z marca... wniosek z tego taki że nie opłaca mi się chodzić do pracy bo 1200zl to mi opieka społeczna da.... widzicie jakieś rozwiązanie? Bo nie wyobrażam sobie wytrzymac z ta kwota 3 lat do całkowitej spłaty komornika Bank postępuje zgodnie z przepisami dotyczącymi limitów zajęć na kontach bankowych, ale nie ma pojęcia jak powinno rozliczać się kwoty wpływające na konto z tytułu wynagrodzenia za pracę, a które wcześniej już zostało potrącone. Jest to błąd banku. Jednak lepiej w takiej sytuacji zmienić sposób wypłaty na "do ręki" albo zmienić konto na to, które wolne jest od komornika. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/konto-niewidoczne-dla-komornika-jak-zalozyc/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się