Skocz do zawartości

Opłata egzekucyjna

Karol

Polecane posty

Dzień dobry,

11.04 na moich dwóch kontach bankowych zostały zablokowane środki  przez komornika na wysokość zadłużenia. Tego samego dnia komornik wysłał pismo informujące o wszczęciu egzekucji, które dotarło do mnie 12.04. Niezwłocznie skontaktowałem się z nim informując o chęci dobrowolnej wpłaty. Niestety przez założone blokady nie miałem dostępnych środków i potrzebowałem czasu żeby je zapewnić ponieważ na jednym koncie zajęcie spowodowało ujemne saldo, a na drugim pozostała mi niewielka kwota. Gdyby nie zajęcia mógłbym od razu bez problemu spłacić zadłużenie.

20.04 poinformowałem komornika, że jestem gotowy do dobrowolnej wpłaty jednak w tym czasie obydwa banki  przelały pieniądze na konto komornika. Komornik stwierdził, że nie była to dobrowolna wpłata i policzył 10% kosztów egzekucyjnych zamiast 3%.

Czy działanie komornika poprzez zablokowanie mi możliwości użycia środków do dobrowolnej spłaty było prawidłowe? Jak to się ma do zapisu w ustawie o miesiącu na dobrowolną wpłatę skoro dostałem tydzień od blokady? Kwota egzekucji wynosiła 30 000zł, blokady zajęły mi dwa razy tyle, a celu dobrowolnej spłaty potrzebowałem trzykrotności tej kwoty.

Dnia 22.04.2022 o 11:46, Karol napisał:

Dzień dobry,

11.04 na moich dwóch kontach bankowych zostały zablokowane środki  przez komornika na wysokość zadłużenia. Tego samego dnia komornik wysłał pismo informujące o wszczęciu egzekucji, które dotarło do mnie 12.04. Niezwłocznie skontaktowałem się z nim informując o chęci dobrowolnej wpłaty. Niestety przez założone blokady nie miałem dostępnych środków i potrzebowałem czasu żeby je zapewnić ponieważ na jednym koncie zajęcie spowodowało ujemne saldo, a na drugim pozostała mi niewielka kwota. Gdyby nie zajęcia mógłbym od razu bez problemu spłacić zadłużenie.

20.04 poinformowałem komornika, że jestem gotowy do dobrowolnej wpłaty jednak w tym czasie obydwa banki  przelały pieniądze na konto komornika. Komornik stwierdził, że nie była to dobrowolna wpłata i policzył 10% kosztów egzekucyjnych zamiast 3%.

Czy działanie komornika poprzez zablokowanie mi możliwości użycia środków do dobrowolnej spłaty było prawidłowe? Jak to się ma do zapisu w ustawie o miesiącu na dobrowolną wpłatę skoro dostałem tydzień od blokady? Kwota egzekucji wynosiła 30 000zł, blokady zajęły mi dwa razy tyle, a celu dobrowolnej spłaty potrzebowałem trzykrotności tej kwoty.

Zablokowanie konta Panie Karolu w trakcie egzekucji było prawidłowe. Możliwość zwolnienia następuje dopiero w chwili zakończenia egzekucji (czy to skutecznej czy tez nie).

W tej chwili radzimy, aby sprawdzić czy komornik w ogóle mógł działać w Pana sprawie. Każdego dnia w Kancelarii EUROLEGE spotykamy co najmniej kilka przypadków spraw, w których możliwe jest nie tylko umorzenie trwającej egzekucji, ale tez odzyskanie wszystkich pieniędzy zabranych przez komornika. Czy odbierał Pan jakiekolwiek pisma z sądów w tej sprawie zanim pojawił się komornik? To bardzo istotne dla sprawy.

Dodatkowo odsyłamy do ciekawe artykułu na naszym blogu, który traktuje o możliwości obniżenia opłaty egzekucyjnej pobieranej przez komornika: https://www.eurolege.pl/jak-obnizyc-koszty-komornicze-zmniejsz-koszty-egzekucji/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...