Skocz do zawartości

Przedawnienie długów

Gość Jola

Polecane posty

Dzień dobry,

znalazłam się u Państwa ponieważ dowiedziałam się ,iż jest coś takiego jak przedawnienie długów. Długi zaciągnięte w roku 2005 . Kolejne firmy windykacyjne,komornicy, stres . Wpadliśmy wtedy w tzw. pętlę kredytową i nie byliśmy w stanie spłacać niczego. Proszę o pomoc ,poradę cokolwiek Aby uzyskać spokój ducha. Pozdrawiam Jola

Przedawnienie roszczeń w przypadku firm windykacyjnych wynosi 3 lata od dnia, kiedy miała zostać dokonana spłata. Jeśli umowa pożyczki/kredytu została wypowiedziana, to wówczas termin przedawnienia liczy się od dnia, w którym nastąpiło skuteczne wypowiedzenie umowy.

W przypadku nowych zadłużeń termin przedawnienia liczony jest na koniec roku, a więc 31 grudnia. Jednak w celu ustalenia terminu przedawnienia należy dokładnie zapoznać się z umową kredytu/pożyczki oraz ewentualnie inną dostępną w sprawie dokumentacją.

Zachęcamy również do zapoznania się z naszym artykułem dostępnym pod wskazanym linkiem, który dotyczy właśnie kwestii przedawnień długów: https://www.darmowyprawnik.eu/przedawnienie-dlugu-jak-wyliczyc-termin-przedawnienia-roszczenia/

Niedawno otrzymałem z Funduszu „Vindexus” pismo do dobrowolnej spłaty zadłużenia po zmarłym w 2014 r. tacie. Jest w nim informacja, że według prawa jego zobowiązania przechodzą na mnie. Do wezwania dołączony jest nakaz z 2013r wzywający mojego tatę do dokonania zapłaty oraz postanowieni o nadaniu klauzuli wykonalności z tego samego roku.
Zaraz po śmierci taty postarałem się o notarialne odrzucenie spadku. Jednak nie uczyniłem tego dla mojego syna, który był wtedy niepełnoletni. Obawiam się, że wszystkie długi przejdą teraz na niego.
Czy te zobowiązania po mamie nie ulegną przedawnieniu z końcem tego roku? Gdzieś czytałem o ustawie, która skracała okres przedawnienia z 10 do 6 lat.

Panie Robercie, brak odrzucenia spadku w imieniu małoletniego spowodował, że nabył on dług, ale z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli to wartości czynnej spadku. Jeśli w spadku nic nie było poza długami, to dziecko nie będzie musiało nic płacić. Jest jednak pewien "haczyk" ponieważ i tak może zostać pozwane do sądu o zapłatę, a w wyroku - w razie przegranej - powinna znaleźć się klauzula, że odpowiada tylko do wysokości majątku spadkowego. Oczywiście jak zaznaczyliśmy musi być to sprawa wygrana przez powoda. Niemniej na wstępnym etapie sprawy warto korzystać z pomocy profesjonalnego prawnika.

Co do przedawnienia to roszczenia stwierdzone tytułami wykonawczymi przedawniają się po 6 latach albo 10. Przy czym okres 6 lat liczy się od dnia wejścia w życie ustawy skracającej termin z 10 lat do 6 lat, a więc od 2018 roku. Nie zajdzie więc tutaj sytuacja przedawnienia poza ewentualnymi odsetkami ustawowymi naliczanymi dalej jak 3 lata wstecz.

Więcej na temat przedawnienia znajdzie Pan w naszym poradniku dostępnym tutaj: https://www.darmowyprawnik.eu/przedawnienie-dlugu-jak-wyliczyc-termin-przedawnienia-roszczenia/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...