Skocz do zawartości

Egzekucja

barthez-86

Polecane posty

12 godzin temu, barthez-86 napisał:

Być może nie wiem chciałbym po prostu się dowiedzieć czy mam prawo się odwołać w sensie żeby oddali mi część tych pieniążków

jak mówi prawo, umowa zlecenie nie jest chronione jak umowa o pracę, komornik może zająć całe wynagrodzenie wynikające z umowy zlecenia, ale jeżeli umowa zlecenie jest jedynym źródłem dochodu, to dłużnik w swoim interesie prawnym powinien złożyć wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z wynagrodzenia z umowy zlecenia - w tym przypadku - do 50%, zatem jeżeli posiadasz dwóch różnych komorników, i obaj komornicy i każdy zajął Ci wynagrodzenie z umowy zlecenia osobno, to raczej nie odzyskasz tych pieniędzy, dlatego zadałem pytanie, czy doszło do zbiegu egzekucji, gdyż teraz musisz działać na obu frontach (składać wnioski do obu komorników), a nawet jeżeli dojdzie do zbiegu egzekucji to komornik mając informacje, że posiadasz dwie umowy zlecenia może ale nie musi z każdej potrącać 50% wynagrodzenia z osobna.

Dnia 10.06.2022 o 11:27, barthez-86 napisał:

Witam, mam pewien problem otóż pracuję na dwa etaty w pierwszej firmie zarabiam 3000 zł w drugiej 3200 zł. Obydwie umowy są umowami zlecenie. Moje pytanie czy w takim wypadku komornik a właściwie dwóch może mi zabrać więcej niż 3100 ?

Co do egzekucji z wynagrodzenia otrzymywanego w oparciu o umowę zlecenia pisaliśmy obszerny artykuł, który można znaleźć pod tym linkiem: https://www.eurolege.pl/umowa-zlecenie-a-komornik/

Natomiast co do samej egzekucji to trzeba sprawdzić czy ona w ogóle może się toczyć przeciwko Panu. W naszej praktyce przeprowadziliśmy już setki skutecznych postępowań, w których doprowadzaliśmy do umorzenia egzekucji i odzyskiwaliśmy zabrane przez komornika pieniądze. Wszystko związane jest z wadliwymi tytułami wykonawczymi pochodzącymi od sądów, których w obrocie prawnym jest wcale niemało. Warto sprawdzić, czy w Pana sprawie nie mamy do czynienia z taką właśnie sytuacją. W Kancelarii EUROLEGE wstępna analiza sprawy jest całkowicie darmowa i do niczego nie zobowiązuje. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...