Pawello2 Napisano Czerwiec 20, 2022 Share Napisano Czerwiec 20, 2022 Dzień dobry, mam pytanie co do świadczeń socjalnych w pracy. Czy może je zając komornik? Czytam i wszędzie pisze że odpowiedź jest przedmiotem sporów ze względu na różne opinie Departament Prawa Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Krajowej Rady Sądowniczej . Dodam że dostałem dodatek w maju i przyszedł on cały( tak zwana pomoc wiosenna) więc wydaję mi się że w pracy mi tego nie potrącają. Jednak czeka mnie jeszcze dodatek(wczasy pod gruszą). Ponieważ dostałem tą pomoc wiosenna wydaję mi się ze grusze też dostanę, mimo że przykładowo nagrodę od Dyrektora w całości zajął mi komornik. Wypowie się ktoś jak to dokładnie działa? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Czerwiec 20, 2022 Share Napisano Czerwiec 20, 2022 Dnia 20.06.2022 o 11:06, Pawello2 napisał: Dzień dobry, mam pytanie co do świadczeń socjalnych w pracy. Czy może je zając komornik? Czytam i wszędzie pisze że odpowiedź jest przedmiotem sporów ze względu na różne opinie Departament Prawa Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Krajowej Rady Sądowniczej . Dodam że dostałem dodatek w maju i przyszedł on cały( tak zwana pomoc wiosenna) więc wydaję mi się że w pracy mi tego nie potrącają. Jednak czeka mnie jeszcze dodatek(wczasy pod gruszą). Ponieważ dostałem tą pomoc wiosenna wydaję mi się ze grusze też dostanę, mimo że przykładowo nagrodę od Dyrektora w całości zajął mi komornik. Wypowie się ktoś jak to dokładnie działa? Ogólnie rzecz ujmując wczasy pod gruszę podlegają zajęciu w 100%. Jest to raczej dominujące stanowisko w związku z tym, że jest to świadczenie co prawda wynikające ze świadczenia pracy, ale jednocześnie nie będące częścią wynagrodzenia za pracę. Warto jednak sprawdzić czy komornik w ogóle może działać w Pana sprawie. W Kancelarii EUROLEGE widzieliśmy już setki wadliwych tytułów wykonawczych, które stanowiły podstawy egzekucji. gdyby było tak samo w Pana sprawie to wówczas możliwe jest umorzenie egzekucji i odzyskanie wszystkich zabranych przez komornika pieniędzy. U nas wstępna analiza sprawy jest całkowicie bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Więcej na temat egzekucji przez komornika wczasów po grusza znajdzie Pan na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/czy-komornik-moze-zajac-wczasy-pod-grusza/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawello2 Napisano Czerwiec 20, 2022 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2022 29 minut temu, EUROLEGE Kancelaria napisał: Ogólnie rzecz ujmując wczasy pod gruszę podlegają zajęciu w 100%. Jest to raczej dominujące stanowisko w związku z tym, że jest to świadczenie co prawda wynikające ze świadczenia pracy, ale jednocześnie nie będące częścią wynagrodzenia za pracę. Warto jednak sprawdzić czy komornik w ogóle może działać w Pana sprawie. W Kancelarii EUROLEGE widzieliśmy już setki wadliwych tytułów wykonawczych, które stanowiły podstawy egzekucji. gdyby było tak samo w Pana sprawie to wówczas możliwe jest umorzenie egzekucji i odzyskanie wszystkich zabranych przez komornika pieniędzy. U nas wstępna analiza sprawy jest całkowicie bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Tak samo powinno być z pomocą wiosenną ale jednak nie została zajęta więc liczę że z Gruszą będzie tak samo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawello2 Napisano Czerwiec 20, 2022 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2022 Tak samo powinno być z pomocą wiosenną ale jednak nie została zajęta więc liczę że z Gruszą będzie tak samo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się