Skocz do zawartości

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

Marta c

Polecane posty

tata zmarł w lutym, pozostawiając najprawdopodobniej kredyty, pożyczki (kwota nie jest znana). Były ubezpieczone. Mam wniosek o wypłacenie polisy. Dowiedziałam się o tym zanosząc akt zgonu do banku.  Chcemy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza. na moment śmierci tata niczego nie posiadał na własność oprócz długów. Zwróciliśmy się do komornika sądowego o spis inwentarza. Czy wierzyciel mimo wszystko ma prawo rządać spłaty długów z majątku, którego dorobił się podczas życia? Ewentualnie z naszego majątku? Z tego co wyczytałam odpowiadamy do wysokości aktywów. czy w praktyce wierzyciel może oczekiwać spłaty np z majątku który został przepisany lata temu który należał do taty.  Bo czytając te różne fora już sama nie wiem czy postępuje właściwie. Pewnie podpowiecie że najlepiej odrzucić spadek, owszem ale wówczas pociąga to dalszych spadkobierców... A to rozwiązanie wydaje się najlepsze, ale czy napewno? Proszę o radę. 

Dnia 27.06.2022 o 21:05, Marta c napisał:
tata zmarł w lutym, pozostawiając najprawdopodobniej kredyty, pożyczki (kwota nie jest znana). Były ubezpieczone. Mam wniosek o wypłacenie polisy. Dowiedziałam się o tym zanosząc akt zgonu do banku.  Chcemy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza. na moment śmierci tata niczego nie posiadał na własność oprócz długów. Zwróciliśmy się do komornika sądowego o spis inwentarza. Czy wierzyciel mimo wszystko ma prawo rządać spłaty długów z majątku, którego dorobił się podczas życia? Ewentualnie z naszego majątku? Z tego co wyczytałam odpowiadamy do wysokości aktywów. czy w praktyce wierzyciel może oczekiwać spłaty np z majątku który został przepisany lata temu który należał do taty.  Bo czytając te różne fora już sama nie wiem czy postępuje właściwie. Pewnie podpowiecie że najlepiej odrzucić spadek, owszem ale wówczas pociąga to dalszych spadkobierców... A to rozwiązanie wydaje się najlepsze, ale czy napewno? Proszę o radę. 

Dzień dobry. Jeśli przyjmiecie Państwo spadek wprost czy z dobrodziejstwem inwentarza to wierzyciel będzie mógł domagać się spłat. Przy czym w przypadku przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza będzie to ograniczone do aktywów spadkowych. Problem jest tylko taki, że wierzyciele i tak będą Państwa pozywali, a Państwo będziecie musieli w postepowaniach sądowych bronić się i wnosić o ograniczenie odpowiedzialności do wartości aktywów spadkowych. W przeciwnym razie i tak będziecie Państwo zgodnie z tytułem wykonawczym odpowiadali jakbyście przyjęli spadek wprost. Co do przepisania majątku to mogą się uaktywnić wierzyciele jeśli zorientują się, że dopuszczalne będzie złożenie powództwa do sądu o uznanie takiej czynności za bezskuteczną.

Jeśli będą mieli państwo problemy z wierzycielami to oczywiście zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

6 godzin temu, EUROLEGE Kancelaria napisał:

W przeciwnym razie i tak będziecie Państwo zgodnie z tytułem wykonawczym odpowiadali jakbyście przyjęli spadek wprost

Nawet mając poświadczenie sądowne bądź notarialnie, że majątek  został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? 

8 minut temu, Marta c napisał:

Nawet mając poświadczenie sądowne bądź notarialnie, że majątek  został przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? 

Tak, proces i tak będzie mógł zostać wytoczony przeciwko spadkobiercom. Trzeba wtedy pilnować wszystkich spraw sądowych i wnosić o ograniczenia.

• 1 year later...

Witam, jakie podjąć dalej kroki, jeśli komornik na polecenie sądu sporządził spis inwentarza? W protokole podano, że  wartość czystego spadku jest zerowa, ale podano długi spadku. Czy mam obowiązek te długi spłacić? Czy muszę podjąć jakieś kroki prawne?
Bede wdzięczna za informacje 

Dnia 20.03.2024 o 13:26, Marzanna napisał:

Witam, jakie podjąć dalej kroki, jeśli komornik na polecenie sądu sporządził spis inwentarza? W protokole podano, że  wartość czystego spadku jest zerowa, ale podano długi spadku. Czy mam obowiązek te długi spłacić? Czy muszę podjąć jakieś kroki prawne?
Bede wdzięczna za informacje 

Dzień dobry. Czy przyjmowała Pani spadek w sądzie albo u notariusza? Czy wiedziała Pani o tym, że w spadku nie ma żadnych aktywów, a w jego skład wchodzą wyłącznie długi?

Witam ! Spadek ustawowy, wujek zmarł w 2017. Nie zrzekłam się spadku, bo nie wiedziałam o jego śmierci. W ubiegłym roku w sądzie sprawa o nabycie spadku z powództwa wierzycieli. Sąd zlecił komornikowi ustalenie inwentarza masy spadkowej. Otrzymałam protokół, w którym podano wartość czystego spadku, czyli 0,0 i wartość długu spadkowego. 

16 godzin temu, Marzanna napisał:

Witam ! Spadek ustawowy, wujek zmarł w 2017. Nie zrzekłam się spadku, bo nie wiedziałam o jego śmierci. W ubiegłym roku w sądzie sprawa o nabycie spadku z powództwa wierzycieli. Sąd zlecił komornikowi ustalenie inwentarza masy spadkowej. Otrzymałam protokół, w którym podano wartość czystego spadku, czyli 0,0 i wartość długu spadkowego. 

Ze wstępnej analizy sprawy można przypuszczać, że termin na złożenie oświadczenia o uchyleniu się od przyjęcia spadku minął. Chociaż nie możemy mieć takiej pewności. Możemy udzielić Pani porady w tym zakresie. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...