Skocz do zawartości

Zajecie komornicze

Artur2018

Polecane posty

Witam.

Mam problem mianowicie czy orfan egzekucji może zająć środki na konicie nie należące do mnie.

Otrzymałem zaliczkę od swojego inwestora na zakup materiałów do wykonanie zlecenia która została zajęta przez organ egzekucji. 

Mam umowę oraz fakturę jako potwierdzenie ze środki nie należą do mnie tylko są przekazane dla mnie abym je zadysponował na konkretny cel związany z umową. 

Czy mam możliwość ubiegania się o odblokowanie i zwolnienie środków?

Bank w którym Mam konto na dodatek wypowiedział mi umowę prowadzenia rachunku bankowego uznając że rachunek jest martwy gdyż jest na nim zaległość 170zl i zostanie zamknięty.

Rachunek uznano za martwy po ok 3 mies od blokady.

Proszę o pomoc co mogę z tym zrobić 

Dnia 9.07.2022 o 07:17, Artur2018 napisał:

Witam.

Mam problem mianowicie czy orfan egzekucji może zająć środki na konicie nie należące do mnie.

Otrzymałem zaliczkę od swojego inwestora na zakup materiałów do wykonanie zlecenia która została zajęta przez organ egzekucji. 

Mam umowę oraz fakturę jako potwierdzenie ze środki nie należą do mnie tylko są przekazane dla mnie abym je zadysponował na konkretny cel związany z umową. 

Czy mam możliwość ubiegania się o odblokowanie i zwolnienie środków?

Bank w którym Mam konto na dodatek wypowiedział mi umowę prowadzenia rachunku bankowego uznając że rachunek jest martwy gdyż jest na nim zaległość 170zl i zostanie zamknięty.

Rachunek uznano za martwy po ok 3 mies od blokady.

Proszę o pomoc co mogę z tym zrobić 

Panie Arturze, komornik, który działa na podstawie tytułu wykonawczego ma prawo zająć Panu rachunek bankowy i znajdujące się na nim środki. Sytuacja ulega pogorszeniu, jeśli jest to konto firmowe. Właściwie wszystkie środki jakie się na nim znajdują podlegają egzekucji.

Tutaj trzeba szybko sprawdzić czy tytuł wykonawczy stanowiący podstawę egzekucji nie jest wadliwy. Zajmujemy się pomocą w tego typu sprawach. Gdyby okazało się, że tytuł wykonawczy jest wadliwy, a spotykamy takich sytuacji dziennie od kilku do nawet kilkunastu - to wówczas możliwe stanie się uchylenie tytułu, umorzenie egzekucji i nawet odzyskanie wszystkich pieniędzy zabranych przez komornika. Trzeba jednak działać szybko i zdecydowanie. Jeśli potrzebuje Pan wsparcia prawnego to zapraszamy do kontaktu. U nas wstępna analiza sprawy jest całkowicie bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Dane kontaktowe znajdzie Pan tutaj: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...