Marcin87 Napisano Sierpień 3, 2022 Share Napisano Sierpień 3, 2022 Dzień dobry. Pytanie z prawa komorniczego. Mam 21 tyś.zł długu. Zgodziłem się wpłacać komornikowi 500 zł miesięcznie. Mam pytanie w związku z tym. Jeśli zarabiam więcej niż płaca minimalna to komornik będzie mi coś jeszcze potrącał? Czy wystarczy te 500 zł, które płacę co miesiąc? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 4, 2022 Share Napisano Sierpień 4, 2022 9 godzin temu, Marcin87 napisał: Dzień dobry. Pytanie z prawa komorniczego. Mam 21 tyś.zł długu. Zgodziłem się wpłacać komornikowi 500 zł miesięcznie. Mam pytanie w związku z tym. Jeśli zarabiam więcej niż płaca minimalna to komornik będzie mi coś jeszcze potrącał? Czy wystarczy te 500 zł, które płacę co miesiąc? Panie Marcinie, nie ma co do tego wątpliwości, że raczej komornik będzie Panu zabierał nadwyżki ponad minimalną krajową. I będzie to robił każdego miesiąca. Ważne jest i to, że zawieranie ugody z komornikiem niewiele daje. Wynika to z faktu, że komornik jest jedynie organem egzekucyjnym. Czym w rodzaju narzędzia jakim dysponuje wierzyciel. Więc tak naprawdę wierzyciel jest dysponentem długu i egzekucji i to od niego zależy czy chce ograniczenia egzekucji czy też nie i czy chce iść na jakiegoś rodzaju ugody. Zdanie komornika jest tutaj mniej istotne. Więcej na ten temat pisaliśmy na naszym blogu w tym artykule: https://www.eurolege.pl/ugoda-z-komornikiem/ Dodatkowo warto sprawdzić czy w Pana sprawie nie mamy do czynienia z wadliwym tytułem wykonawczym, Takie sytuacje się zdarzają. W naszej firmie spotykamy ich co najmniej kilka w ciągu jednego dnia. Możemy wówczas doprowadzić do umorzenia egzekucji i nawet odzyskać wszystkie pieniądze zabrane przez komornika. Nawet te, które zostały wpłacone dobrowolnie przez dłużnika. Jeśli chciałby Pan otrzymać od nas darmową analizę Pana sprawy to oczywiście zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się