Skocz do zawartości

Podwójne zajęcie

Karorek87

Polecane posty

Nie będę opisywał swojej historii życia ani się usprawiedliwić że to nie ja, że to nie moja wina... Sytuacja wygląda tak że mam podwójne zajęcie komornicze. A więc za wynagrodzenie za prace mam przelewane na konto 50% wynagrodzenia z tytułu zajęcia komorniczego ( w tym miesiącu wyniosło 2363zł). Po wpływie tej kwoty na konto z automatu pobierane jest 1100zł z tytułu zajęcia komorniczego za alimenty(to akurat rozumiem:-( Zostało mi 1263zł  na życie, rachunki, paliwo by dojechać do pracy, jedzenie, no i zacząć coś odkładać na zimę(węgiel,drewno,opał). nie wiem co mam robić...

• 2 weeks later...
Dnia 9.08.2022 o 21:38, Karorek87 napisał:

Nie będę opisywał swojej historii życia ani się usprawiedliwić że to nie ja, że to nie moja wina... Sytuacja wygląda tak że mam podwójne zajęcie komornicze. A więc za wynagrodzenie za prace mam przelewane na konto 50% wynagrodzenia z tytułu zajęcia komorniczego ( w tym miesiącu wyniosło 2363zł). Po wpływie tej kwoty na konto z automatu pobierane jest 1100zł z tytułu zajęcia komorniczego za alimenty(to akurat rozumiem:-( Zostało mi 1263zł  na życie, rachunki, paliwo by dojechać do pracy, jedzenie, no i zacząć coś odkładać na zimę(węgiel,drewno,opał). nie wiem co mam robić...

Oczywiście nie powinno dojść do takiego zdarzenia jak w Pana sytuacji. Zgodnie z prawem podwójna egzekucja ze środków pochodzących z wynagrodzenia za pracę jest błędna. Jednak w praktyce często spotykane są tego rodzaju historie. Winny jest bank, który prowadzi Pana konto bankowe. Komornik zajmując konto nie ma wglądu do Pana rachunku bankowego i nie wie co na Pana konto wpływa. Dlatego należy o zaistniałym fakcie powiadomić komornika oraz bank, który prowadzi Pana rachunek. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj: https://www.eurolege.pl/komornik-na-wynagrodzeniu-za-prace/

Ponadto należy jak najszybciej sprawdzić czy w sprawie nie mamy do czynienia z wadliwym tytułem wykonawczym. To spotykane zjawisko. Gdyby tak było, to wówczas możliwym stanie się nie tylko umorzenie egzekucji w całości, ale też odzyskanie wszystkich pieniędzy zabranych przez komornika. Warto to sprawdzić i ewentualnie działać w tym kierunku. W Kancelarii EUROLEGE zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach już od wielu lat. Wstępna analiza sprawy jest u nas całkowicie bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...