Skocz do zawartości

Spłata chwilówek, jak zrobić to najlepiej?

B2rt

Polecane posty

Witam, mam pytanie odnośnie spłaty chwilówek, śledzę forum od dłuższego czasu, bardzo wiele się dowiedziałem, ale mam dodatkowo pytania o sposób działania w mojej sytuacji. Sprawa wygląda następująco:

Mam do spłaty już tylko 3 chwilówki, Lennon i Vivus za mną -ufff.

Poza chwilówkami mam ratę kredytu w banku PKO BP, rata mies. 1150zł.

Co do samych chwilówek to wygląda to w ten sposób:

FINBO:

Kapitał pożyczki: 5000zł, 

Prowizja: 1360,96zł

Odsetki kapitałowe: 39,04zł

Odsetki za opóźnienie: 11,10 (na dzień 29.04)

Razem do spłaty: 6411,10zł

TERMIN SPŁATY 23.04.2022 

SZYBKAGOTÓWKA:

Kapitał pożyczki: 2700zł

Prowizja: 729zł

Odsetki kapitałowe: 21zł

Razem do spłaty: 3450zł

TERMIN SPŁATY 08.05.2022

KUKI:

Kapitał pożyczki: 8000zł

Prowizja: 1937,53zł

Odsetki kapitałowe: 62,47zł

Razem do spłaty: 10000zł

TERMIN SPŁATY 10.05.2022

Dodatkowo ostatnio wykonałem :

Odroczenie spłaty 5x 1250zł (KUKI)

Suma: 6250zł

Odroczenie spłaty 4x 786zł (FINBO)

SUMA: 3,144zł

Refinansowanie 1x 750zł (SZYBKAGOTÓWKA)

Suma: 750zł

Moje pytanie dotyczy głównie Odroczeń spłaty, z tego co wyczytałem na forum są to pieniądze które można odzyskać. 

Niestety po kontakcie z tymi firmami, odpowiedź standardowa że wykonywałem te przedłużenia z własnej woli i że nie są liczone na poczet długu.

Obecnie również OBLIGO przejęło moją pożyczkę z FINBO i rozłożyli mój dług na raty 400zł/mies, SzybkaGotówka też rozłożyła na raty.

Co do KUKI to nie odpuszczę im tych przedłużeń i czekam na sąd, bo mimo wielu kontaktów to nic nie zmienia nawet jak próbowałem kontaktować się z nimi tak jak znalazłem wskazówki na forum. 
Ale gryzie mnie jeszcze sprawa FINBO, bo tutaj też miałem przedłużenia na kwotę 3144zł, czy mam spłacić cały dług teraz w ratach i później próbować odzyskać przedłużenia, czy mogę spłacić w ratach różnice, a resztę nie wpłacać i też czekać na sąd?
Odpowiedź na ostatnie pytanie również była by pomocna dla mojego znajomego, który ma tą samą sytuacje, ale w bodajże "dziesiątka", taka chwilówka. U niego sytuacja wygląda tak, że przedłużył, przedłużenie kosztowało dokładnie tylko ile było kosztów pożyczki, później wpłacił Kapitał o czym wspomniał w tytule przelewu, a oni ciągle wołają od niego pozostałość czyli prowizje (ok. 1200zł), czy ma wpłacić to, czy może też próbować jakoś walczyć?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. 

8 godzin temu, B2rt napisał:

Witam, mam pytanie odnośnie spłaty chwilówek, śledzę forum od dłuższego czasu, bardzo wiele się dowiedziałem, ale mam dodatkowo pytania o sposób działania w mojej sytuacji. Sprawa wygląda następująco:

Mam do spłaty już tylko 3 chwilówki, Lennon i Vivus za mną -ufff.

Poza chwilówkami mam ratę kredytu w banku PKO BP, rata mies. 1150zł.

Co do samych chwilówek to wygląda to w ten sposób:

FINBO:

Kapitał pożyczki: 5000zł, 

Prowizja: 1360,96zł

Odsetki kapitałowe: 39,04zł

Odsetki za opóźnienie: 11,10 (na dzień 29.04)

Razem do spłaty: 6411,10zł

TERMIN SPŁATY 23.04.2022 

SZYBKAGOTÓWKA:

Kapitał pożyczki: 2700zł

Prowizja: 729zł

Odsetki kapitałowe: 21zł

Razem do spłaty: 3450zł

TERMIN SPŁATY 08.05.2022

KUKI:

Kapitał pożyczki: 8000zł

Prowizja: 1937,53zł

Odsetki kapitałowe: 62,47zł

Razem do spłaty: 10000zł

TERMIN SPŁATY 10.05.2022

Dodatkowo ostatnio wykonałem :

Odroczenie spłaty 5x 1250zł (KUKI)

Suma: 6250zł

Odroczenie spłaty 4x 786zł (FINBO)

SUMA: 3,144zł

Refinansowanie 1x 750zł (SZYBKAGOTÓWKA)

Suma: 750zł

Moje pytanie dotyczy głównie Odroczeń spłaty, z tego co wyczytałem na forum są to pieniądze które można odzyskać. 

Niestety po kontakcie z tymi firmami, odpowiedź standardowa że wykonywałem te przedłużenia z własnej woli i że nie są liczone na poczet długu.

Obecnie również OBLIGO przejęło moją pożyczkę z FINBO i rozłożyli mój dług na raty 400zł/mies, SzybkaGotówka też rozłożyła na raty.

Co do KUKI to nie odpuszczę im tych przedłużeń i czekam na sąd, bo mimo wielu kontaktów to nic nie zmienia nawet jak próbowałem kontaktować się z nimi tak jak znalazłem wskazówki na forum. 
Ale gryzie mnie jeszcze sprawa FINBO, bo tutaj też miałem przedłużenia na kwotę 3144zł, czy mam spłacić cały dług teraz w ratach i później próbować odzyskać przedłużenia, czy mogę spłacić w ratach różnice, a resztę nie wpłacać i też czekać na sąd?
Odpowiedź na ostatnie pytanie również była by pomocna dla mojego znajomego, który ma tą samą sytuacje, ale w bodajże "dziesiątka", taka chwilówka. U niego sytuacja wygląda tak, że przedłużył, przedłużenie kosztowało dokładnie tylko ile było kosztów pożyczki, później wpłacił Kapitał o czym wspomniał w tytule przelewu, a oni ciągle wołają od niego pozostałość czyli prowizje (ok. 1200zł), czy ma wpłacić to, czy może też próbować jakoś walczyć?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. 

Przede wszystkim potrzebuje Pan kompleksowej obsługi oddłużeniowej wskazanych wyżej zobowiązań. Opłaty za odroczenie płatności są oczywiście klauzulami abuzywnymi. W Kancelarii EUROLEGE zajmujemy się stałą i bieżącą pomocą w tego rodzaju sprawach. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Na chwile obecną nie mam problemu ze spłatą zadłużeń, spłaciłem już 2 firmy. Teraz już będzie z górki.

pytanie tylko odnośnie tych dwóch firm, w których mam przedłużenia wykonane. Czy te pieniądze są do odzyskania? 
KUKI, tutaj nie wpłacam nic, a czekam na sąd.

FINBO, tutaj pytanie bo przedłużyłem, ale dodam ze dług ma teraz OBLIGO, które po moim pytaniu rozłożyło mi płatność na raty, co może być w sądzie potraktowane jako ugoda ? Nic nie podpisałem, wszystko działało się przez maila, ale podejrzewam ze pierwsza płatność ratalna to już było zaakceptowanie całego długu z mojej strony. Czy da się coś z tym zrobić ? 

• 3 weeks later...
Dnia 23.08.2022 o 08:44, EUROLEGE Kancelaria napisał:

Przede wszystkim potrzebuje Pan kompleksowej obsługi oddłużeniowej wskazanych wyżej zobowiązań. Opłaty za odroczenie płatności są oczywiście klauzulami abuzywnymi. W Kancelarii EUROLEGE zajmujemy się stałą i bieżącą pomocą w tego rodzaju sprawach. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Witam, mam pytanie odnośnie obligo, miałem już sobie dać spokój i po prostu to spłacić, ale dziś rzuciłem okiem na harmonogram, który jest dostępny na stronie obligo i okazało się że mam więcej do spłaty niż początkowo dostałem informację od nich, po kontakcie okazało się że podczas spłaty zadłużenia według harmonogramu nadal są naliczane odsetki, "również na czas trwania harmonogramu, naliczają się odsetki ustawowe, które obecnie wynoszą 24% w skali roku." taką dostałem informację od nich.

Nie biorą pod uwagę moich wpłat, które były robione na przedłużeniach dla FINBO, a dodatkowo mam naliczane odsetki o czym nie byłem powiadomiony przy "ugodzie" jaką była płatność ratalna.. (ugoda była na zasadzie pytania, czy mogę spłacać w ratach)

Co do Alektum w sprawie KUKI, bez zmian tzn. żadnego kontaktu z ich strony, a pytania na temat kwoty z przedłużeń olewają. Także tutaj nadal czekam na pozew. 

Proszę o informację czy z Obligo mogę jakoś zadziałać, jeśli nie sam to czy przez kancelarie. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...