Majka47 Napisano Sierpień 24, 2022 Share Napisano Sierpień 24, 2022 Witam, Mam dylemat w związku z wysokością zajęcia zasiłku chorobowego, który wypłaca mi pracodawca już w wys.80% Czy pracodawca z tytułu zajęcia komorniczego dokonuje potrącenia z zasiłku chorobowego w wysokości 50% czy 25%? W necie czytam różne opinie i nie mam pewności. Z kolei, pani z płac u mnie w firmie twierdzi, że potrącone zostanie 50% Jak to się ma do zapisu ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Art. 140 ust. 1. tego dokumentu stanowi, że potrącenie komornicze z zasiłku chorobowego może być dokonane w następujących granicach: § do wysokości 60 proc. w przypadku świadczeń alimentacyjnych, § do wysokości 50 proc. w przypadku należności związanych z pobytem w domach pomocy społecznej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych, § do wysokości 25 proc. w przypadku innych egzekwowanych należności. Czy mogę negować twierdzenie pani z płac i powołać się w w/w przepisy? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Sierpień 25, 2022 Share Napisano Sierpień 25, 2022 12 godzin temu, Majka47 napisał: Witam, Mam dylemat w związku z wysokością zajęcia zasiłku chorobowego, który wypłaca mi pracodawca już w wys.80% Czy pracodawca z tytułu zajęcia komorniczego dokonuje potrącenia z zasiłku chorobowego w wysokości 50% czy 25%? W necie czytam różne opinie i nie mam pewności. Z kolei, pani z płac u mnie w firmie twierdzi, że potrącone zostanie 50% Jak to się ma do zapisu ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Art. 140 ust. 1. tego dokumentu stanowi, że potrącenie komornicze z zasiłku chorobowego może być dokonane w następujących granicach: § do wysokości 60 proc. w przypadku świadczeń alimentacyjnych, § do wysokości 50 proc. w przypadku należności związanych z pobytem w domach pomocy społecznej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych, § do wysokości 25 proc. w przypadku innych egzekwowanych należności. Czy mogę negować twierdzenie pani z płac i powołać się w w/w przepisy? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Odpowiedzi na Pani pytanie udzieliliśmy w tym wątku: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się