Skocz do zawartości

pytanie o czynności komornika

Magda Lena

Polecane posty

Witam wszystkich,

mam taki problem z egzekucją komorniczą - w 2016 otrzymałam nakaz zapłaty w związku z niespłaconą chwilówką. Po otrzymaniu tego nakazu, żeby uniknąć egzekucji - spłaciliśmy ją z mężem. I zapomnieliśmy o sprawie. W ub. tygodniu przyszło zajęcie komornicze  tyt. kosztów egzekucyjnych w związku z tym nakazem - zapłaciłam od razu całą kwotę, jaka widniała w tym zajęciu, zaokrąglając "w górę" kwotę wpłaty, I dziś kolejne pismo dot. tego samego zajęcia, że jeszcze kolejna kwota z tą samą sygnaturą akt i z tego samego nakazu zapłaty. Co prawda o połowę niższa, ale i tak mi się to bardzo nie podoba, zwłaszcza że zostało także wysłane do mojego pracodawcy. Ktoś mi coś rozjaśni?

12 godzin temu, Magda Lena napisał:

Witam wszystkich,

mam taki problem z egzekucją komorniczą - w 2016 otrzymałam nakaz zapłaty w związku z niespłaconą chwilówką. Po otrzymaniu tego nakazu, żeby uniknąć egzekucji - spłaciliśmy ją z mężem. I zapomnieliśmy o sprawie. W ub. tygodniu przyszło zajęcie komornicze  tyt. kosztów egzekucyjnych w związku z tym nakazem - zapłaciłam od razu całą kwotę, jaka widniała w tym zajęciu, zaokrąglając "w górę" kwotę wpłaty, I dziś kolejne pismo dot. tego samego zajęcia, że jeszcze kolejna kwota z tą samą sygnaturą akt i z tego samego nakazu zapłaty. Co prawda o połowę niższa, ale i tak mi się to bardzo nie podoba, zwłaszcza że zostało także wysłane do mojego pracodawcy. Ktoś mi coś rozjaśni?

Dzień dobry Pani Magdo. Jeśli spłaciliście Państwo całość należności po wydaniu nakazu zapłaty, a przed wszczęciem egzekucji komorniczej to można składać pozew o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności (powództwo przeciwegzekucyjne). Pisaliśmy o tym szeroko na naszym blogu w tym artykule: https://www.eurolege.pl/powodztwo-przeciwegzekucyjne-pozwij-bank-i-uchyl-bte/

Co prawda artykuł dotyczy uchylenia klauzuli wykonalności nadanej na BTE, ale tyczy się to także tytułów pochodzących od sądu, a więc np. nakazów zapłaty.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...