Skocz do zawartości

Wypowiedzenie umowy pożyczki, a opóźnienie spłaty kapitału

j44rmuz

Polecane posty

Dzień dobry wszystkim.

Wpadłem i ja :). Długi urosły do 50 tysięcy w pętli kredytowej. Nie mam żadnych opóźnień. Postanowiłem się za to zabrać. Na szczęście mam pracę, która pozwoli mi to spłacić dosyć szybko i raczej w terminach, ale z jednym zobowiązaniem mam problem. Jest to 12 tysięcy złotych w chwilówce. Umowę wypowiedziałem wczoraj, czyli mam 30 dni na spłatę kapitału. Wiem, że będę mógł to zrobić dopiero jakoś w styczniu. Czyli powiedzmy za 60 dni. Co się stanie po miesiącu? Od razu sprawa do sądu? Czy umowa wróci do stanu sprzed jej wypowiedzenia? Czy po prostu będą naliczać się odsetki przez pewnie czas i po kilku wezwaniach do zapłaty dopiero sąd? Druga sprawa: jak uniknąć ewentualnych wezwań do zapłaty na adres zameldowania. Nie chcę martwić mojej rodziny, mieszkam sam w innym mieście. Liczę na pomoc i dziękuję.

j

9 godzin temu, j44rmuz napisał:

Jest to 12 tysięcy złotych w chwilówce. Umowę wypowiedziałem wczoraj, czyli mam 30 dni na spłatę kapitału. Wiem,

tak,

Wiem, że będę mógł to zrobić dopiero jakoś w styczniu. Czyli powiedzmy za 60 dni. Co się stanie po miesiącu?

nic się nie stanie, najwyżej jakieś maile i telefony z windykacji,.

Od razu sprawa do sądu?

nie trafi,

Czy po prostu będą naliczać się odsetki przez pewnie czas i po kilku wezwaniach do zapłaty dopiero sąd?

po prostu naliczą odsetki za opóźnienie,

Dnia 12.11.2022 o 00:46, j44rmuz napisał:

Dzień dobry wszystkim.

Wpadłem i ja :). Długi urosły do 50 tysięcy w pętli kredytowej. Nie mam żadnych opóźnień. Postanowiłem się za to zabrać. Na szczęście mam pracę, która pozwoli mi to spłacić dosyć szybko i raczej w terminach, ale z jednym zobowiązaniem mam problem. Jest to 12 tysięcy złotych w chwilówce. Umowę wypowiedziałem wczoraj, czyli mam 30 dni na spłatę kapitału. Wiem, że będę mógł to zrobić dopiero jakoś w styczniu. Czyli powiedzmy za 60 dni. Co się stanie po miesiącu? Od razu sprawa do sądu? Czy umowa wróci do stanu sprzed jej wypowiedzenia? Czy po prostu będą naliczać się odsetki przez pewnie czas i po kilku wezwaniach do zapłaty dopiero sąd? Druga sprawa: jak uniknąć ewentualnych wezwań do zapłaty na adres zameldowania. Nie chcę martwić mojej rodziny, mieszkam sam w innym mieście. Liczę na pomoc i dziękuję.

j

Dzień dobry. Może Pan zawsze zmienić adres do korespondencji. Natomiast wypowiedzenie umowy pożyczki powoduje, że stawiana ona jest w stan natychmiastowej wymagalności i sprawa może w przyszłości trafić do sądu. Kiedy to się stanie? To zależy od firmy pożyczkowej. Niekiedy jest to kilka tygodni, a bywają przypadki, że trwa to kilka lat.

Jeśli potrzebuje Pan bieżącej pomocy w zakresie długów na etapie przedsądowym to posiadamy specjalną formę ochrony przed windykacją. Obejmuje on wiele czynności ze strony prawnika za bardzo przystępną (niską) cenę. Więcej informacji znajdzie Pan tutaj: https://klient.eurolege.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...