Skocz do zawartości

Sprawa w e-sadzie kilka pytań

Polecane posty

Witam serdecznie mam kilka pytań otóż niestety wpadłem w spiralę zadłużenia i mam łącznie 9 zobowiązań na kwotę około 50.000 zł dziś jedna ze spraw trafiła do e-sądu zauważyłem to ponieważ mam założone tam konto dodam tylko że pracuję na umowę o pracę moje mam też rentę socjalną umiarkowany stopień niepełnosprawności moje łączne przychody to około 3000 zł teraz kilka pytań 

1 co dalej jeżeli jedna ze spraw trafiła dziś do e-sądu czy warto składać sprzeciw i jak to zrobić w końcu te pieniądze i tak będę musiał oddać i jestem tego świadomy więc co daje taki sprzeciw 

2 co się dzieje w przypadku kiedy będę miał kilku komorników bo wiem że na umowie o pracę muszą mi zostawić jakaś kwotę Dodam tylko że nie mam żadnego majątku typu samochód czy jakieś nieruchomości w domu też skromnie chyba jedyna cenna rzecz to ps5 

Pytanie też co komornik może zabrać z domu gdyby w najgorszym scenariuszu do tego doszło

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi tutaj lub na e-mail p.brandt1@wp.pl

Z góry przepraszam jeżeli coś źle zrobiłem nie tu założyłem wątek czy coś takiego ale jestem nowy na forum i trochę spanikowany jak zobaczyłem tą sprawę w e-sadzie 

Dnia 26.11.2022 o 00:25, pafix39 napisał:

1 co dalej jeżeli jedna ze spraw trafiła dziś do e-sądu czy warto składać sprzeciw i jak to zrobić w końcu te pieniądze i tak będę musiał oddać i jestem tego świadomy więc co daje taki sprzeciw 

sprzeciw daje to, że nakaz się nie uprawomocni i powód nie złoży wniosku do komornika o wszczęcie egzekucji komorniczej, po drugie po złożeniu sprzeciwu i po uprawomocnieniu się postanowienia o umorzeniu postępowania możesz spłacić zobowiązanie bez kosztów sądowych, po trzecie będziesz miał czas na zebranie środków na spłatę zobowiązania, to tak w skrócie.

2 co się dzieje w przypadku kiedy będę miał kilku komorników bo wiem że na umowie o pracę muszą mi zostawić jakaś kwotę Dodam tylko że nie mam żadnego majątku typu samochód czy jakieś nieruchomości w domu też skromnie chyba jedyna cenna rzecz to ps5 

dojdzie do zbiegu egzekucji komorniczej,

Pytanie też co komornik może zabrać z domu gdyby w najgorszym scenariuszu do tego doszło

zapytaj komornika jak przyjdzie, ale jak nie masz cennych rzeczy to Ci nic nie zabierze,

A w jaki sposób dokonać tego sprzeciwu poprzez epu bo konto mam założone jest może gdzieś jakiś poradnik ewentualnie może ktoś zachęcę podzielić się swoją wiedzą i napiszę krok po kroku bo chciałbym mieć pewność że poprawnie to zrobię

Z góry dziękuję 

Dnia 27.11.2022 o 16:49, pafix39 napisał:

A w jaki sposób dokonać tego sprzeciwu poprzez epu bo konto mam założone jest może gdzieś jakiś poradnik ewentualnie może ktoś zachęcę podzielić się swoją wiedzą i napiszę krok po kroku bo chciałbym mieć pewność że poprawnie to zrobię

sprzeciw od nakazu zapłaty wnosimy w terminie 14 dni od jego odebrania, sprzeciw wysyłamy listem poleconym Pocztą Polską do sądu który wydał nakaz zapłaty, wzory sprzeciwów znajdziesz w necie, wystarczy wpisać w przeglądarkę "Sprzeciw od nakazu zapłaty" a na pewno coś wyskoczy, 

• Like 1

Dnia 27.11.2022 o 16:49, pafix39 napisał:

Z góry dziękuję 

Dzień dobry. Zajmujemy się pomocą w pisaniu takich pism jak sprzeciw od nakazu zapłaty a dodatkowo pomagamy również na każdym etapie sprawy. Wstępna analiza prawna jest u nas całkowicie bezpłatna. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...