michu332 Napisano Grudzień 18, 2022 Share Napisano Grudzień 18, 2022 Witam wszystkich serdecznie na forum. Otóż mam problem z komornikiem. 15 listopada br. otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji do sprawy którą niestety przegrałem w Sądzie Rejonowym i która jest prawomocna od 2019 roku. Po zasięgnieciu opinii kilku prawników specjalizujących się w temacie dowiedziałem się, że jedyną opcją jest "dogadanie" się z komornikiem. Podjąłem zatem negocjacje w tej sprawie, wysłałem komornikowi wykaz majątku, oraz propozycję spłaty w kwocie 200 zł/miesięcznie (kwota głowna 7700 zł). Nastąpiło to w dniu 30.11.2022. Komornik kazał mi czekać, aż uzgodni warunki spłaty z wierzycielem. W dniu 8 grudnia 2022 odezwałem się do komornika ponownie w tej sprawie i otrzymałem informację, iż powinienem już wpłacić wskazaną kwotę 200 zł na konto komornika. Nie zdążyłem tego niestety dokonać, gdyż kolejnego dnia, tj. 9.12.2022 otrzymalem zajęcie z wynagrodzenia na kwotę 1200 zł. Zadzwoniłem do komornika i zapytałem się jakim cudem zajął mi wynagrodzenie, mimo iż wnioskowalem o raty. Otrzymałem w biurze komornika informację, iż komornik 2.12.2022 zajął ww. kwotę pomimo moich propozycji. I teraz moje pytanie - czy rozmawiać dalej z komornikiem i domagać się zwrotu ww. kwoty czy też pozostaje jedynie obniżenie wynagrodzenia do wysokości płacy minimalnej lub wyjazd za granicę. Naprawdę nie jestem w stanie oddawać komornikowi w każdym miesiącu 1200 zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Grudzień 19, 2022 Share Napisano Grudzień 19, 2022 17 godzin temu, michu332 napisał: Witam wszystkich serdecznie na forum. Otóż mam problem z komornikiem. 15 listopada br. otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji do sprawy którą niestety przegrałem w Sądzie Rejonowym i która jest prawomocna od 2019 roku. Po zasięgnieciu opinii kilku prawników specjalizujących się w temacie dowiedziałem się, że jedyną opcją jest "dogadanie" się z komornikiem. Podjąłem zatem negocjacje w tej sprawie, wysłałem komornikowi wykaz majątku, oraz propozycję spłaty w kwocie 200 zł/miesięcznie (kwota głowna 7700 zł). Nastąpiło to w dniu 30.11.2022. Komornik kazał mi czekać, aż uzgodni warunki spłaty z wierzycielem. W dniu 8 grudnia 2022 odezwałem się do komornika ponownie w tej sprawie i otrzymałem informację, iż powinienem już wpłacić wskazaną kwotę 200 zł na konto komornika. Nie zdążyłem tego niestety dokonać, gdyż kolejnego dnia, tj. 9.12.2022 otrzymalem zajęcie z wynagrodzenia na kwotę 1200 zł. Zadzwoniłem do komornika i zapytałem się jakim cudem zajął mi wynagrodzenie, mimo iż wnioskowalem o raty. Otrzymałem w biurze komornika informację, iż komornik 2.12.2022 zajął ww. kwotę pomimo moich propozycji. I teraz moje pytanie - czy rozmawiać dalej z komornikiem i domagać się zwrotu ww. kwoty czy też pozostaje jedynie obniżenie wynagrodzenia do wysokości płacy minimalnej lub wyjazd za granicę. Naprawdę nie jestem w stanie oddawać komornikowi w każdym miesiącu 1200 zł. Dzień dobry. Niestety, ale w tego rodzaju sprawach należy rozmawiać nie z komornikiem, a z wierzycielem. Dzięki temu istnieje większa szansa na zatrzymanie egzekucji. Więcej na ten temat pisaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/ugoda-z-komornikiem/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwia Napisano Luty 27, 2023 Share Napisano Luty 27, 2023 Dnia 19.12.2022 o 09:19, EUROLEGE Kancelaria napisał: Dzień dobry. Niestety, ale w tego rodzaju sprawach należy rozmawiać nie z komornikiem, a z wierzycielem. Dzięki temu istnieje większa szansa na zatrzymanie egzekucji. Więcej na ten temat pisaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/ugoda-z-komornikiem/ Dzień dobry odnośnie tego tematu rozumiem że lepiej dogadywać się z wierzycielem a nie z komornikiem? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Marzec 1, 2023 Share Napisano Marzec 1, 2023 Dnia 27.02.2023 o 11:02, Sylwia napisał: Dzień dobry odnośnie tego tematu rozumiem że lepiej dogadywać się z wierzycielem a nie z komornikiem? Tak, ale zalecamy ostrożność, ponieważ każde negocjacje niosą ze sobą możliwość zawarcia ugody na niekorzystnych warunkach. W naszej Kancelarii zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się