Skocz do zawartości

Tytuł wykonawczy z 2018 roku

michu332

Polecane posty

Komornik zgłosił się do mnie na podstawie nakazu zapłaty z marca 2018 r., sprawa dotyczyła opłaty za usługi przewozowe środkami lokalnego transportu zbiorowego. Nakaz uprawomocnił się w dniu 17.07.2018, z tego samego dnia też jest klauzula wykonalności. Mam możliwość wystąpić z sprzeciwem o przywrócenie terminu (nastąpiło wadliwe doręczenie na adres pod którym nie mieszkałem) ale czy nie wystarczy czasami podnieść zarzut przedawnienia w celu zakończenia postępowania egzekucyjnego ?

12 godzin temu, michu332 napisał:

Komornik zgłosił się do mnie na podstawie nakazu zapłaty z marca 2018 r., sprawa dotyczyła opłaty za usługi przewozowe środkami lokalnego transportu zbiorowego. Nakaz uprawomocnił się w dniu 17.07.2018, z tego samego dnia też jest klauzula wykonalności. Mam możliwość wystąpić z sprzeciwem o przywrócenie terminu (nastąpiło wadliwe doręczenie na adres pod którym nie mieszkałem) ale czy nie wystarczy czasami podnieść zarzut przedawnienia w celu zakończenia postępowania egzekucyjnego ?

Dzień dobry. W Pana przypadku nie doszło do przedawnienia, ponieważ nie upłynął okres konieczny do stwierdzenia przedawnienia roszczenia stwierdzonego tytułem wykonawczym pochodzącym od sądu. Natomiast tytuł wykonawczy - jak Pan sam wskazuje - może być wadliwy. Wówczas istnieje prawna możliwość uchylenia tego tytułu.

• 3 weeks later...

Nie doszło do przedawnienia ? Jaki w tym wypadku jest okres konieczny do stwierdzenia przedawnienia roszczenia stwierdzonego tytułem wykonawczym? Pamiętajmy że chodzi tutaj o roszczenia dotyczące opłaty za usługi przewozowe środkami transportu lokalnego. 

Dnia 22.01.2023 o 16:39, michu332 napisał:

Nie doszło do przedawnienia ? Jaki w tym wypadku jest okres konieczny do stwierdzenia przedawnienia roszczenia stwierdzonego tytułem wykonawczym? Pamiętajmy że chodzi tutaj o roszczenia dotyczące opłaty za usługi przewozowe środkami transportu lokalnego. 

wnosząc sprzeciw od nakazu zapłaty cofasz się do roku 2018 jeżeli faktycznie jest jak mówisz, ale trzeba zobaczyć w aktach sprawy czyli sprawdzić, kiedy nałożono dodatkową opłatę za jazdę bez ważnego biletu a złożeniem pozwu, gdyż tu trzeba szukać okresu przedawnienia a jest to okres 15 miesięcy od dnia nałożenia dodatkowej opłaty do dnia złożenia pozwu, 

• Like 1

Dnia 22.01.2023 o 16:39, michu332 napisał:

Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach. Wpis użytkownika wyżej właściwie wyjaśnia problem. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...