Skocz do zawartości

Komornik a konto bankowe

adrjanJan

Polecane posty

Witam. Od niedawna pracuje na umowę o pracę.

Co 10 dostaję na konto najniższą krajową, ktorą jak wiem nie może zostać zajęta przez komornika. Pracuję jako kierowca i zarabiam trochę więcej. Dla przykładu podam fakt wracam z trasy 3 marca, dostanę wtedy po zjeździe 3000zl na konto jako wynagrodzenie dodatkowe, przed wypłatą która  będzie 10.  Czyli zarabiam powiedzmy 6000zl w dwoch ratach co miesiąc. Czy komornik może zająć mi któryś przelew? Jeśli Wypłacę te pieniądze z pierwszego przelewu bądź przeleje na konto kobiety to czy wtedy tą wypłatę 10 będzie mógł zająć komornik?

Pozdrawiam

kwota wolna od zajęcia na rachunku w banku to około 2617 zł miesięcznie, wszystko co wpłynie na konto powyżej tej kwoty trafi do komornika poprzez bank, zatem proponuję złożyć wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji komorniczej z konta bankowego, na które wpływają środki z wynagrodzenia o pracę pomniejszone już przez pracodawcę po zajęciu wynagrodzenia za prace,

23 godziny temu, adrjanJan napisał:

Co 10 dostaję na konto najniższą krajową, ktorą jak wiem nie może zostać zajęta przez komornika. Pracuję jako kierowca i zarabiam trochę więcej. Dla przykładu podam fakt wracam z trasy 3 marca, dostanę wtedy po zjeździe 3000zl na konto jako wynagrodzenie dodatkowe, przed wypłatą która  będzie 10.  Czyli zarabiam powiedzmy 6000zl w dwoch ratach co miesiąc. Czy komornik może zająć mi któryś przelew? Jeśli Wypłacę te pieniądze z pierwszego przelewu bądź przeleje na konto kobiety to czy wtedy tą wypłatę 10 będzie mógł zająć komornik?

Pozdrawiam

Dzień dobry. O limitach zajęcia pisaliśmy na naszym blogu w tym miejscu: https://www.eurolege.pl/ile-moze-zabrac-komornik/

Przede wszystkim jednak należy sprawdzić czy komornik w ogóle mógł działać w danej sprawie. W szczególności, czy tytuł wykonawczy wydany w sprawie nie jest wadliwy. To spotykane zjawisko. Gdyby okazało się, że w tej konkretnej sprawie tak jest to możliwe stanie się odzyskanie wszystkich zabranych przez komornika pieniędzy. Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

A jeśli dostałem na konto równo 3095zl i komornik nie wziął mi nic z tego czy to znaczy, że go nie mam? Czy czeka na większy przelew może tak być? Mam 1800 zł długu widniejącego w KRD na mocy wyroku wydanego przez sąd za niespłacenie umowy zawartej z ORANGE. Wiem że to nie duże pieniądze ale dopiero zacząłem legalną pracę i muszę się odkuć zanim to zapłacę.

Pozdrawiam

15 godzin temu, adrjanJan napisał:

A jeśli dostałem na konto równo 3095zl i komornik nie wziął mi nic z tego czy to znaczy, że go nie mam? Czy czeka na większy przelew może tak być? Mam 1800 zł długu widniejącego w KRD na mocy wyroku wydanego przez sąd za niespłacenie umowy zawartej z ORANGE. Wiem że to nie duże pieniądze ale dopiero zacząłem legalną pracę i muszę się odkuć zanim to zapłacę.

Pozdrawiam

Z tego wynika, że obecnie nie ma Pan zajętego konta bankowego. Trzeba byłoby jednak sprawdzić kilka okoliczności. Być może istnieje szansa na odzyskanie środków zabranych uprzednio przez komornika.

Chodzi mi o to czy jest to tylko kwestią czasu, iż komornik położy łapę na moim koncie w przypadku zadłużenia widniejącego w KRD. No i wcześniej nie miałem nigdy zajętego konta w banku biorąc pod uwagę, że posiadam takowe od grudnia zeszłego roku.

9 godzin temu, adrjanJan napisał:

Chodzi mi o to czy jest to tylko kwestią czasu, iż komornik położy łapę na moim koncie w przypadku zadłużenia widniejącego w KRD. No i wcześniej nie miałem nigdy zajętego konta w banku biorąc pod uwagę, że posiadam takowe od grudnia zeszłego roku.

Tak, zwykle jest tylko kwestią czasu aż komornik odnajdzie dodatkowe źródło, z którego może prowadzić egzekucję. Nawet po ewentualnym umorzeniu egzekucji możliwe jest ponowne złożenie przez wierzyciela wniosku o kolejną egzekucję. Taki stan może trwać latami. Niekiedy nawet do momentu pobierania renty lub emerytury przez osobę zadłużoną. Problem można jednak rozwiązać wcześniej, ale tylko w niektórych sprawach jest to możliwe.

• 1 year later...
Dnia 13.02.2023 o 10:55, adrjanJan napisał:

Pozdrawiam

Jak poszło? Czy odkryłeś coś dla siebie? Jestem właśnie w takiej sytuacji i zastanawiam się.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...