Skocz do zawartości

Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji

kubaHEi

Polecane posty

Witam. Dostałem list od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Aktualnie jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny bez prawa do zasiłku. Pracuję dorywczo 8-10 dni w miesiącu. Za pracę otrzymuję około 800-1000zł miesięcznie. Kwota do zapłaty to 8100zł. Nie jestem w stanie spłacić całości. Maksymalnie mógłbym płacić w ratach 300-400zł miesięcznie dopóki nie znajdę stałej pracy. Mam do was kilka pytań odnośnie sytuacji, w której się znalazłem.

1- Jakie mogą być następne kroki komornika po doręczeniu mi tego listu z zawiadomieniem?

2- Kiedy mogę spodziewać się wizyty komornika w domu?

3- Mieszkam z mamą, która jest właścicielką mieszkania w bloku. Czy komornik może zająć rzeczy, które należą do mamy? Np. telefon, tv, laptop, robot kuchenny, ekspres do kawy.

4- Czy istnieje jakakolwiek możliwość na opóźnienie wizyty komornika? Jakieś odwołanie? Cokolwiek. Pytam ponieważ pierwszy raz znalazłem się w takiej sytuacji.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

16 godzin temu, kubaHEi napisał:

Witam. Dostałem list od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Aktualnie jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny bez prawa do zasiłku. Pracuję dorywczo 8-10 dni w miesiącu. Za pracę otrzymuję około 800-1000zł miesięcznie. Kwota do zapłaty to 8100zł. Nie jestem w stanie spłacić całości. Maksymalnie mógłbym płacić w ratach 300-400zł miesięcznie dopóki nie znajdę stałej pracy. Mam do was kilka pytań odnośnie sytuacji, w której się znalazłem.

1- Jakie mogą być następne kroki komornika po doręczeniu mi tego listu z zawiadomieniem?

2- Kiedy mogę spodziewać się wizyty komornika w domu?

3- Mieszkam z mamą, która jest właścicielką mieszkania w bloku. Czy komornik może zająć rzeczy, które należą do mamy? Np. telefon, tv, laptop, robot kuchenny, ekspres do kawy.

4- Czy istnieje jakakolwiek możliwość na opóźnienie wizyty komornika? Jakieś odwołanie? Cokolwiek. Pytam ponieważ pierwszy raz znalazłem się w takiej sytuacji.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Dzień dobry Panie Kubo. Przede wszystkim należy sprawdzić czy komornik w ogóle mógł działać w danej sprawie. W szczególności, czy tytuł wykonawczy wydany w sprawie nie jest wadliwy. To spotykane zjawisko. Gdyby okazało się, że w tej konkretnej sprawie tak jest to możliwe stanie się odzyskanie wszystkich zabranych przez komornika pieniędzy. Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach. Dlatego zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...