Kamyzelkie Napisano Kwiecień 6, 2023 Share Napisano Kwiecień 6, 2023 Witam mam pytanie, jakis czas temu po złożeniu sprzeciwu w EPU, podpisałem ugode z firma, jednak po zapłacie dwoch rat, z pewnych wzgledow nie miałem pieniedzy na spłate i ugoda została zerwana. Wiec teraz jesli oni sprowadza sprawe do sadu rejonowego, to mam z nimi jakies szanse? Czy probowac ugody na nowo? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 7, 2023 Share Napisano Kwiecień 7, 2023 14 godzin temu, Kamyzelkie napisał: Witam mam pytanie, jakis czas temu po złożeniu sprzeciwu w EPU, podpisałem ugode z firma, jednak po zapłacie dwoch rat, z pewnych wzgledow nie miałem pieniedzy na spłate i ugoda została zerwana. Wiec teraz jesli oni sprowadza sprawe do sadu rejonowego, to mam z nimi jakies szanse? Czy probowac ugody na nowo? Dzień dobry. Niestety, podpisanie ugody, która później nie jest realizowana nie jest dobrą informacją w kontekście potencjalnej sprawy sądowej. Oczywiście nie przekreśla szans na sukces i wygraną, ale może mocno utrudniać wdrożenie szerokiej ochrony w postaci wytrącenia wielu argumentów procesowych, w tym zarzutów. Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach i chętnie przyjrzymy się sprawie bliżej. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamyzelkie Napisano Kwiecień 7, 2023 Autor Share Napisano Kwiecień 7, 2023 A jeśli sprawa trafi do sądu rejonowego i mimo, zmiejszenia szans na wygraną, jak długo będzie ona się dotyczyć, od wydania nakazu, poprzez sprzeciw az do ew. komornika? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Kwiecień 7, 2023 Share Napisano Kwiecień 7, 2023 kiedy zawarto tę ugodę? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamyzelkie Napisano Kwiecień 9, 2023 Autor Share Napisano Kwiecień 9, 2023 Ugode zawarto w listopadzie, zerwano w lutym, było to już po złozonym sprzeciwie w EPU Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Kwiecień 9, 2023 Share Napisano Kwiecień 9, 2023 1 godzinę temu, Kamyzelkie napisał: Ugode zawarto w listopadzie, ja bym pomimo zerwania umowy ugody, złożyłbym oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych, Art. 88. [Uchylenie się od skutków prawnych] § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie. § 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Kwiecień 12, 2023 Share Napisano Kwiecień 12, 2023 Dnia 7.04.2023 o 09:36, Kamyzelkie napisał: A jeśli sprawa trafi do sądu rejonowego i mimo, zmiejszenia szans na wygraną, jak długo będzie ona się dotyczyć, od wydania nakazu, poprzez sprzeciw az do ew. komornika? Złożenie sprzeciwu od nakazu zapłaty w terminie doprowadziło do umorzenia postępowania EPU. Teraz wierzyciel może ponownie złożyć sprawę do sądu. Może to nastąpić w trybie EPU albo tradycyjnie (do sądu rejonowego, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania pozwanego). W obydwu przypadkach warto co do zasady podejmować obronę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się