Skocz do zawartości

Zmiana sygnatury akt a opłaty

Polecane posty

Ktoś orientuje się jak wygląda w Eurolege zajmowanie się sprawą? Wczoraj na portalu informacyjnym sądów powszechnych sprawa w postępowaniu nakazowym została zakończona, na nią miałam podpisaną umowę. Dzisiaj pojawiła się w systemie ta sprawa w postępowaniu cywilnym. Oczywiście to ten sam wierzyciel i ta sama kwota. Dodam, że w postępowaniu nakazowym nie zadziało się nic, adwokat wysłał jedno pismo, którego nie widziałam na oczy. A kwota za tą sprawę wyniosła mnie prawie 900 zł.

Tu pytanie czy nadal na podstawie podpisanej umowy mam pomoc prawną związaną z tym długiem? 

9 godzin temu, MarSus napisał:

Ktoś orientuje się jak wygląda w Eurolege zajmowanie się sprawą? Wczoraj na portalu informacyjnym sądów powszechnych sprawa w postępowaniu nakazowym została zakończona, na nią miałam podpisaną umowę. Dzisiaj pojawiła się w systemie ta sprawa w postępowaniu cywilnym. Oczywiście to ten sam wierzyciel i ta sama kwota. Dodam, że w postępowaniu nakazowym nie zadziało się nic, adwokat wysłał jedno pismo, którego nie widziałam na oczy. A kwota za tą sprawę wyniosła mnie prawie 900 zł.

Tu pytanie czy nadal na podstawie podpisanej umowy mam pomoc prawną związaną z tym długiem? 

Dzień dobry. Najpewniej w Pana sprawie złożony został sprzeciw od nakazu zapłaty, a następnie na skutek skutecznie złożonego sprzeciwu przez naszego prawnika nakaz zapłaty został uchylony w całości. Teraz sprawa będzie kontynuowana w normalnym procesie pod sygnaturą akt (C), a nie jak wcześniej (Nc). To wciąż jest ta sama sprawa. Taki sposób procedowania wynika z przepisów KPC i jest normą.

W naszej Kancelarii opłata za prowadzenie sprawy obejmuje cały proces, a więc postępowanie w trybie Nc jak i późniejsze postępowanie tradycyjne prowadzone pod sygnatura (C), a nawet w postępowaniu odwoławczym (Ca, ACa). Nie dotyczy to wyłącznie spraw prowadzonych przed e-sądem w Lublinie, które zaliczają się do innej kategorii spraw.

Prosimy zauważyć, że to jedno pismo - jak Pan wskazuje - spowodowało, że nakaz zapłaty nie uprawomocnił się i zyskał Pan szansę na uzyskanie oddłużanie czyli oddalenie powództwa w sprawie.

Nadmieniamy, że nie znając numeru Pana sprawy w naszym systemie nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć Panu z całą pewnością. Dlatego zalecamy, aby skontaktował się Pan z prawnikiem, który został wyznaczony do prowadzenia Pana sprawy. W ten sposób dowie się Pan na jakim etapie znajduje się aktualnie Pana sprawa, co zostało dotychczas zrobione oraz jakie będą dalsze czynności w Pana sprawie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...