Damian89 Napisano Czerwiec 19, 2023 Share Napisano Czerwiec 19, 2023 Witam. Mam do Was pytanie. Pracuje obecnie za granicą. Mam polska umowę o pracę z opcja oddelegowania do pracy w Niemczech, wyolata w Euro na konto walutowe polskiego banku. Gdzieś mi wpadł artykuł ze od wyższych zarobków komornik zajmuje tylko połowę pensji. Np zarabiając 8 netto komornik zostawi mi 4 netto zamiast tej minimalnej 2700?? Prosze o odpowiedź. Z góry będzie dziękuję Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Czerwiec 20, 2023 Share Napisano Czerwiec 20, 2023 jeżeli zajęcie pensji jest zajęciem niealimentacyjnym, to egzekucja z wynagrodzenia będzie prowadzona do 50% wynagrodzenia netto, gdyby egzekucja była prowadzona w celu wyegzekwowania alimentów, to zajęcie pensji netto byłoby 60% wynagrodzenia, Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian89 Napisano Czerwiec 20, 2023 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2023 Nie, nie są to alimenty a jest to zadłużenie z chwilówek. Czyli jak zarobię za granicą więcej to dostaje do dyspozycji też trochę więcej. Dziękuję za pomoc Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian89 Napisano Czerwiec 20, 2023 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2023 7 godzin temu, robson21 napisał: jeżeli zajęcie pensji jest zajęciem niealimentacyjnym, to egzekucja z wynagrodzenia będzie prowadzona do 50% wynagrodzenia netto, gdyby egzekucja była prowadzona w celu wyegzekwowania alimentów, to zajęcie pensji netto byłoby 60% wynagrodzenia, A czy przy własnej działalności pracując w Holandia na niemieckim kontrakcie przy wypłatach tygodniowych jak działa egzekucja komornicza?? Bo to pracowałbym na holenderskim kontrakcie ale bedac na własnej działalności i otrzymywał faktury. I jak wtedy wygląda wypłata dla mnie? Około 1000e by mi wyszło na tydzień. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Czerwiec 20, 2023 Share Napisano Czerwiec 20, 2023 w Polsce pracując na własnej działalności komornik zajmie 100% wynagrodzenia a konto firmy to zajęcie w kilka sekund, jeżeli prowadzisz działalność w Holandii i tam posiadasz rachunek w banku, to komornik nie zajmie ci rachunku, gdyż polski komornik działa wyłącznie na terytorium Polski, jedynie jeżeli wierzyciel uzyska europejski tytuł wykonawczy co nie jest takie proste, to w tedy możesz się obawiać zajęcia konta w holenderskim banku lub innym innym zagranicznym banku na terytorium UE. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian89 Napisano Czerwiec 20, 2023 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2023 No właśnie działalność byłaby polska, umowa z wykonawca holenderska ale pieniądze wpływałyby z faktur na polski rachunek... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Czerwiec 20, 2023 Share Napisano Czerwiec 20, 2023 3 godziny temu, Damian89 napisał: No właśnie działalność byłaby polska, umowa z wykonawca holenderska ale pieniądze wpływałyby z faktur na polski rachunek... odpowiedź już padła, Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian89 Napisano Czerwiec 20, 2023 Autor Share Napisano Czerwiec 20, 2023 Dopytuje bo pani niby księgowa mówiła mi inaczej. No ale dziękuję za pomoc. Widać w błąd mnie tamta osoba wprowadziła.. Bo twierdziła ze z każdej tygodniówki będę miał ta minimalna do dyspozycji... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się