michu332 Napisano Lipiec 28, 2023 Share Napisano Lipiec 28, 2023 Witam, czy jest możliwe, wierzyciel składa zakłada dwie sprawy dot. jednej wierzytelności- jedną w sądzie elektronicznym, a drugą w rejonowym ? Otóż miałem jedną sprawę w sądzie elektronicznym w Lublinie, złożyłem sprzeciw, sprawa poszła do sądu rejonowego, który umorzył postępowanie. Myślałem że temat się już zakończył, bo to sumie niewielka kwota (musiałem sam pisać sprzeciw bo prawnik nie przyjmuje takich małych spraw), ale nagle nagle widzę że wierzyciel wystąpił o nadanie tytułu wykonawczego, w sadzie rejonowym który umorzył ostatnią sprawę. Sprawdziłem, tytuł wykonawczy dotyczy zupełnie innej sprawy, ale jest taka sama kwota i wierzyciel, która od początku toczyła się w sądzie rejonowym. Obie sprawy zostały rozpoczęte w 2019 roku, ta w Lublinie w lutym, a w rejonowym w październiku. I teraz pytanie czy to jest zgodne z prawem? Czy można rozpatrywać dwa razy tą samą sprawę zasadniczo przed tym samym sądem ? 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Lipiec 31, 2023 Share Napisano Lipiec 31, 2023 Dnia 28.07.2023 o 09:44, michu332 napisał: Witam, czy jest możliwe, wierzyciel składa zakłada dwie sprawy dot. jednej wierzytelności- jedną w sądzie elektronicznym, a drugą w rejonowym ? Otóż miałem jedną sprawę w sądzie elektronicznym w Lublinie, złożyłem sprzeciw, sprawa poszła do sądu rejonowego, który umorzył postępowanie. Myślałem że temat się już zakończył, bo to sumie niewielka kwota (musiałem sam pisać sprzeciw bo prawnik nie przyjmuje takich małych spraw), ale nagle nagle widzę że wierzyciel wystąpił o nadanie tytułu wykonawczego, w sadzie rejonowym który umorzył ostatnią sprawę. Sprawdziłem, tytuł wykonawczy dotyczy zupełnie innej sprawy, ale jest taka sama kwota i wierzyciel, która od początku toczyła się w sądzie rejonowym. Obie sprawy zostały rozpoczęte w 2019 roku, ta w Lublinie w lutym, a w rejonowym w październiku. I teraz pytanie czy to jest zgodne z prawem? Czy można rozpatrywać dwa razy tą samą sprawę zasadniczo przed tym samym sądem ? Dzień dobry. Tak, w teorii było to możliwe, a jeżeli którykolwiek z nakazów zapłaty uprawomocnił się to po nadaniu klauzuli wykonalności będzie mógł stanowić podstawę egzekucji komorniczej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu332 Napisano Sierpień 10, 2023 Autor Share Napisano Sierpień 10, 2023 W teorii możliwe ? Czyli znaczy to że można wielokrotnie procedować jedną sprawę ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AstralGleam Napisano 31 Sierpień Share Napisano 31 Sierpień Dnia 10.08.2023 o 09:18, michu332 napisał: W teorii możliwe ? Czyli znaczy to że można wielokrotnie procedować jedną sprawę ? Moja odpowiedź brzmi: Nie, to nielegalne. Ta sama sprawa nie może być rozpatrywana dwukrotnie w różnych sądach; jest to podwójna kara. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się