mariposa8716 Napisano Wrzesień 15, 2023 Share Napisano Wrzesień 15, 2023 Witam, moja mama ma od dwóch lat komornika, który ściąga jej należność z wypłaty oraz emerytury. Mama posiada małą działkę, która nie jest objętą żadną egzekucją i czy w przypadku jej sprzedaży, komornik będzie chciał ściagnac jakąś kwotę z tego co otrzyma mama? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Wrzesień 16, 2023 Share Napisano Wrzesień 16, 2023 16 godzin temu, mariposa8716 napisał: Witam, moja mama ma od dwóch lat komornika, który ściąga jej należność z wypłaty oraz emerytury. Mama posiada małą działkę, która nie jest objętą żadną egzekucją i czy w przypadku jej sprzedaży, komornik będzie chciał ściagnac jakąś kwotę z tego co otrzyma mama? pozbywanie się majątku przez dłużnika jest sprzeczne z prawem, o tym mówi skarga pauliańska która funkcjonuje na podstawie art. 527–534 k.c. Art. 527 stanowi, że: Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Wrzesień 20, 2023 Share Napisano Wrzesień 20, 2023 Dnia 15.09.2023 o 18:28, mariposa8716 napisał: Witam, moja mama ma od dwóch lat komornika, który ściąga jej należność z wypłaty oraz emerytury. Mama posiada małą działkę, która nie jest objętą żadną egzekucją i czy w przypadku jej sprzedaży, komornik będzie chciał ściagnac jakąś kwotę z tego co otrzyma mama? Dzień dobry. Czy zanim pojawił się komornik mama otrzymywała jakiekolwiek pisma z sądu w tej sprawie? Np. nakaz zapłaty? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się