Skocz do zawartości

Zajęcie Komornicze w Banku 2023r. Pomocy!!

hefAA

Polecane posty

Witam proszę o pomoc ponieważ nie jestem pewny tych założeń w stosunku co do zajęcia egzekucyjnego w banku .

• Zacznne od tego jestem zatrudniony w oparciu o umowę o pracę na etat.

• Stawka jaką mam na miesiąc to:             4 210,18 zł  BRUTTO
3 200,00 zł NETTO[na rękę]

PS: Najniższa krajowa (23 lipiec 2023r.):
3 600,00 zł BRUTTO
2 783, 86 zł NETTO ~ 2 784 netto

Czyli ja to tak rozumiem że pracując na etacie na umowę o pracę  kwotę wolną od zajęcia jest 2 784 zł  netto.
I to musi mi komornik zostawić na przeżycie  reasumując poprostu jest to chronione.
I teraz tak wszystko co jest powyżej najniższej krajowej komornik może wziąść i to się zgadza.

Czyli z mojego wynagrodzenia komornik może wziąść  tylko różnice między moja kwotą netto 3 200,00 zł  a najniższa krajową 2 784,00 zł ?.

Różnica i kwota jaką komornik może zająć z mojego wynagrodzenia jest:

3 200,00 zł - 2 784,00 zł
= 416 zł

Dobrze to rozumiem ?

Teraz podam przykład miesiąc Wrzesień

Umowę podpisałem 15 września 2023r. więc będę miał trochę okrojoną wypłatę ponieważ w środku miesiąca zacząłem.

Zgodnie z paskiem z wypłaty przepracowałem 88h.

Okres rozliczeniowy:
01.09.2023 - 30.09.2023

Zarobiłem:
2 205,33 zł  BRUTTO
1 731,71 zł NETTO na rękę

I moje pytanie jest następujące wiedząc że najniższa krajową jest CHRONIONA jak widać nawet jej nie przekroczyłem. Pracodawca tą kwote 1 731,71 zł NETTO podzielił na pół i ja dostałem połowę tej kwoty jako wypłatę: 865,85 zł a druga część dostał komornik też w kwocie :865,85 zł.

Moim zdaniem pracodawca nie miał prawa dzielić tej wypłaty ponieważ jest kwota wolna od zajec komorniczych .
I proszę o pomoc czy dobrze myślę?
Dziękuję pozdrawiam

20231003_073840.jpg

Dzień dobry. Przede wszystkim należy sprawdzić czy komornik w ogóle mógł działać w danej sprawie. Być może komornik działa na podstawie wadliwego tytułu wykonawczego, który należy usunąć. Gdyby okazało się, że w tej konkretnej sprawie tak jest to możliwe stanie się odzyskanie wszystkich zabranych przez komornika pieniędzy. Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

• 2 weeks later...
Dnia 19.10.2023 o 19:22, hefAA napisał:

ok dziękuję . zgłoszę się po poradę w najbliższym czasie .

Kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023 r.

Zgodnie z prawem bowiem kwota, której komornik nie może zabrać z konta dłużnika, musi być równa 100 proc. minimalnego wynagrodzenia netto na dany rok. A to oznacza, że osoby mające zobowiązania do spłaty, a będący zatrudnieni na umowę o pracę, w 2023 r. będą mieli zagwarantowane pozostawienie środków w wysokości 2709 zł netto od 1 stycznia do 30 czerwca i 2784 zł na rękę od 1 lipca do końca 2023 roku.  

Należy pamiętać, że w połowie roku minimalna krajowa wzrasta z 3490 zł brutto do 3600 zł brutto. Stąd też wzrost kwoty wolnej od zajęcia komorniczego netto.  

Nasz Sklep z prawem XXXXXXXXXXXXXXXXX

Pozdrawiam Stowarzyszenie RPP

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...