hefAA Napisano Październik 3, 2023 Share Napisano Październik 3, 2023 Witam proszę o pomoc ponieważ nie jestem pewny tych założeń w stosunku co do zajęcia egzekucyjnego w banku . • Zacznne od tego jestem zatrudniony w oparciu o umowę o pracę na etat. • Stawka jaką mam na miesiąc to: 4 210,18 zł BRUTTO 3 200,00 zł NETTO[na rękę] PS: Najniższa krajowa (23 lipiec 2023r.): 3 600,00 zł BRUTTO 2 783, 86 zł NETTO ~ 2 784 netto Czyli ja to tak rozumiem że pracując na etacie na umowę o pracę kwotę wolną od zajęcia jest 2 784 zł netto. I to musi mi komornik zostawić na przeżycie reasumując poprostu jest to chronione. I teraz tak wszystko co jest powyżej najniższej krajowej komornik może wziąść i to się zgadza. Czyli z mojego wynagrodzenia komornik może wziąść tylko różnice między moja kwotą netto 3 200,00 zł a najniższa krajową 2 784,00 zł ?. Różnica i kwota jaką komornik może zająć z mojego wynagrodzenia jest: 3 200,00 zł - 2 784,00 zł = 416 zł Dobrze to rozumiem ? Teraz podam przykład miesiąc Wrzesień Umowę podpisałem 15 września 2023r. więc będę miał trochę okrojoną wypłatę ponieważ w środku miesiąca zacząłem. Zgodnie z paskiem z wypłaty przepracowałem 88h. Okres rozliczeniowy: 01.09.2023 - 30.09.2023 Zarobiłem: 2 205,33 zł BRUTTO 1 731,71 zł NETTO na rękę I moje pytanie jest następujące wiedząc że najniższa krajową jest CHRONIONA jak widać nawet jej nie przekroczyłem. Pracodawca tą kwote 1 731,71 zł NETTO podzielił na pół i ja dostałem połowę tej kwoty jako wypłatę: 865,85 zł a druga część dostał komornik też w kwocie :865,85 zł. Moim zdaniem pracodawca nie miał prawa dzielić tej wypłaty ponieważ jest kwota wolna od zajec komorniczych . I proszę o pomoc czy dobrze myślę? Dziękuję pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EUROLEGE Kancelaria Napisano Październik 5, 2023 Share Napisano Październik 5, 2023 Dzień dobry. Przede wszystkim należy sprawdzić czy komornik w ogóle mógł działać w danej sprawie. Być może komornik działa na podstawie wadliwego tytułu wykonawczego, który należy usunąć. Gdyby okazało się, że w tej konkretnej sprawie tak jest to możliwe stanie się odzyskanie wszystkich zabranych przez komornika pieniędzy. Zajmujemy się pomocą w tego rodzaju sprawach. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefAA Napisano Październik 19, 2023 Autor Share Napisano Październik 19, 2023 ok dziękuję . zgłoszę się po poradę w najbliższym czasie . 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stowarzyszenie Napisano Październik 25, 2023 Share Napisano Październik 25, 2023 Dnia 19.10.2023 o 19:22, hefAA napisał: ok dziękuję . zgłoszę się po poradę w najbliższym czasie . Kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023 r. Zgodnie z prawem bowiem kwota, której komornik nie może zabrać z konta dłużnika, musi być równa 100 proc. minimalnego wynagrodzenia netto na dany rok. A to oznacza, że osoby mające zobowiązania do spłaty, a będący zatrudnieni na umowę o pracę, w 2023 r. będą mieli zagwarantowane pozostawienie środków w wysokości 2709 zł netto od 1 stycznia do 30 czerwca i 2784 zł na rękę od 1 lipca do końca 2023 roku. Należy pamiętać, że w połowie roku minimalna krajowa wzrasta z 3490 zł brutto do 3600 zł brutto. Stąd też wzrost kwoty wolnej od zajęcia komorniczego netto. Nasz Sklep z prawem XXXXXXXXXXXXXXXXX Pozdrawiam Stowarzyszenie RPP Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się