Skocz do zawartości

Tytuł wykonawczy z 2014 roku

michu332

Polecane posty

Witam, komornik próbował mi zająć konto na podstawie tytułu wykonawczego z 2014 roku (całe szczęście nie było żadnych środków). Dopiero 2 dni temu odebrałem pismo o rozpoczęciu egzekucji, nie zdążyłem nawet udać się do sądu żeby zapoznać się z aktami, komornik nawet wysłał mi pismo o sporządzenie wykazu majątku w ciągu 7 dni a już jest zajęcie. Do tego kwota zajęcia przekracza 3 krotnie kwoty wskazane w piśmie dot. rozpoczęcia egzekucji. Wydaje mi się to postępowanie całkowicie od czapy, tym bardziej że w Polsce jest 6 lat na egzekucję należności a tutaj mamy prawie 10 lat i dalej prowadzi postępowanie. Zresztą nigdy nie wiedziałem nawet że jest taka sprawa sądowa, nigdy nic nie ściągnęli, nie dotarła korespondencja. Najzasadniejszy wydaje się sprzeciw, ale kwota jest na tyle mała, że nie opłaca mi się zatrudniać prawnika do tej czynności. Dlatego pytanie, czy jest jakaś procedura w ramach której mogę w prosty sposób zakwestionować legalność prowadzonego postepowania powołując się na samo przedawnienie ?

jeżeli korespondencja z sądu szła na nieaktualny adres zamieszkania w tym czasie i nie została odebrana, to możesz wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty który jest podstawą toczącej się egzekucji, do sprzeciwu dołącz jakieś rachunki z tamtego okresu wskazujące na inny adres zamieszkania, a jak wszystko będzie ok i sąd uchyli w całości nakaz to pozbędziesz się komornika - krótka piłka. Co do przedawnienia tytułu wykonawczego i jego przedawnieniu to za mało danych aby potwierdzić twój zarzut przedawnienia.

No właśnie planuje wnieść sprzeciw i nawet chciałem to zrobic jeszcze przed zajęciem konta, tylko mieszkam daleko od sądu, więc chciałem przy okazji zapoznać się z aktami jak będę gdzieś w pobliżu. 

Jeśli chodzi o przedawnienie chciałem się tym posłużyć żeby zamknąć postępowanie, którego nie powinno już być, no ale nic, nie wiem jak się tym zająć więc musze złożyć sprzeciw.

Dnia 7.10.2023 o 19:38, michu332 napisał:

No właśnie planuje wnieść sprzeciw i nawet chciałem to zrobic jeszcze przed zajęciem konta, tylko mieszkam daleko od sądu, więc chciałem przy okazji zapoznać się z aktami jak będę gdzieś w pobliżu. 

Jeśli chodzi o przedawnienie chciałem się tym posłużyć żeby zamknąć postępowanie, którego nie powinno już być, no ale nic, nie wiem jak się tym zająć więc musze złożyć sprzeciw.

Dzień dobry. Zajmujemy się zawodowo pomocą w tego rodzaju sprawach. Jeśli faktycznie doszło do nieprawidłowych doręczeń w toku postępowania sądowego to możliwe będzie zatrzymanie egzekucji i odzyskanie wszystkich zabranych pieniędzy. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...