Łukasz Napisano Październik 11, 2023 Share Napisano Październik 11, 2023 Witam, z początkiem października dwóch komorników sądowych zajęło mój rachunek bankowy, dowiedziałem się że muszą mi zostawić najniższą krajową czyli jakieś 2800zł, a same alimenty jakie płacę na swoje dwie córki wynoszą 2500zł, czy w takiej sytuacji komornik powinien mi zostawić tą najniższą krajową plus kwotę alimentów jakie płacę czyli 5300zł? Odrazu dodam że kwota alimentów jest sądownie przyznana, oraz że te zajęcia na moimi rachunku są z powodu nieopłaconych kosztów sądowych za sprawy jakie miałem, a nie z powodu niepłacenia alimentów Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robson21 Napisano Październik 11, 2023 Share Napisano Październik 11, 2023 możesz zawnioskować pisemnie o ograniczenie egzekucji z konta bankowego, a czy coś da, to tylko dobra wola wierzyciela oraz komornika który działa na wniosek wierzyciela, inną opcją jest spłata wierzytelności (kosztów sądowych) i w tedy wszystko wróci do normy, inną opcją jest otwarcie nowego rachunku w innym banku ale tu dojdą koszty opłat za prowadzenie drugiego konta, ostatecznie możesz wskazać konto bliskiej Ci osoby aby wypłata wpływała na jej konto ale zaznaczam jest to ostateczne rozwiązanie którego za bardzo nie polecam, wybór należy do Ciebie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano Październik 12, 2023 Autor Share Napisano Październik 12, 2023 Komornik zajął niecałe 5tyś zł, a wynagrodzenia za pracę oraz inne wpływy na moje konto w tym miesiącu łącznie wyniosły ponad 6500zł więc dług jest juz w połowie spłacony, więc jakieś zmiany kont itp. Nie są potrzebne, chodzi o to że z tego zajętego konta udało mi się wypłacić kwote około 3200zł, a samych alimentów płacę 2500zł, więc na życie zostaje mi 700zl, to nawet na opłaty za mieszkanie nie starczy 🤣 także prawo o tym że komornik musi mi zostawić tą kwotę minimalną( około 2700zl) do samodzielnej egzystencji niezbyt się sprawdza w takich przypadkach... 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stowarzyszenie Napisano Październik 26, 2023 Share Napisano Październik 26, 2023 Dnia 12.10.2023 o 04:18, Łukasz napisał: Komornik zajął niecałe 5tyś zł, a wynagrodzenia za pracę oraz inne wpływy na moje konto w tym miesiącu łącznie wyniosły ponad 6500zł więc dług jest juz w połowie spłacony, więc jakieś zmiany kont itp. Nie są potrzebne, chodzi o to że z tego zajętego konta udało mi się wypłacić kwote około 3200zł, a samych alimentów płacę 2500zł, więc na życie zostaje mi 700zl, to nawet na opłaty za mieszkanie nie starczy 🤣 także prawo o tym że komornik musi mi zostawić tą kwotę minimalną( około 2700zl) do samodzielnej egzystencji niezbyt się sprawdza w takich przypadkach... Witam p Łukaszu trzeba przeanalizować dokumenty i sprawę - mogę zaproponować bezpłatne konsultacje - zorientuje sie pan na czym stoi Proszę napisać na kontakt XXXXXXXXXXXXX Pozdrawiam stowarzyszenie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się