Skocz do zawartości

Potrącanie rat zadłużenia z renty socjalnej a blokowanie konta bankowego.

Akari

Polecane posty

Witam,

Mam konkretne pytanie. Posiadam zadłużenie, którym zajmuje się komornik i potrąca mi on 25% renty socjalnej miesięcznie, jako że jest to mój jedyny dochód. Zablokował mi on także konta bankowe, więc chciałabym zapytać, czy jest w tym w ogóle jakiś sens, skoro i tak raczej nie zdarza mi się przekroczyć kwoty wolnej na koncie. Zresztą, ostatnio nie dostawałam wypłat renty, ponieważ musiałam wystąpić o jej kontynuowanie, więc czy mogłabym napisać do komornika podanie o anulowanie zajęcia zarówno konta, jak i renty, w zamian wpłacając zadeklarowaną kwotę?! Obecnie nie wiem nawet, ile zadłużenia zostało już spłacone, ponieważ komornik po prostu pobierał sobie część renty prosto z ZUS-u i rozporządzał pomiędzy kilku wierzycieli. Chciałabym mieć nad tym większą kontrolę i większą wiedzę na ten temat.

Proszę o poradę i z góry dziękuję.

• Like 1

19 godzin temu, Akari napisał:

więc czy mogłabym napisać do komornika podanie o anulowanie zajęcia zarówno konta, jak i renty,

nie ma takiej opcji,

Obecnie nie wiem nawet, ile zadłużenia zostało już spłacone, ponieważ komornik po prostu pobierał sobie część renty prosto z ZUS-u i rozporządzał pomiędzy kilku wierzycieli.

złóż pisemny wniosek o rozliczenie każdej sprawy z podziałem ile zostało spłacone a ile jeszcze zostało do spłaty wraz z kosztami egzekucyjnymi,

Chciałabym mieć nad tym większą kontrolę i większą wiedzę na ten temat.

możesz również wystąpić do ZUS -u o wykaz kwot jakie organ przekazał komornikowi od dnia zajęcia renty do dnia złożenia takiego wniosku,

Dnia 12.10.2023 o 20:33, Akari napisał:

Witam,

Mam konkretne pytanie. Posiadam zadłużenie, którym zajmuje się komornik i potrąca mi on 25% renty socjalnej miesięcznie, jako że jest to mój jedyny dochód. Zablokował mi on także konta bankowe, więc chciałabym zapytać, czy jest w tym w ogóle jakiś sens, skoro i tak raczej nie zdarza mi się przekroczyć kwoty wolnej na koncie. Zresztą, ostatnio nie dostawałam wypłat renty, ponieważ musiałam wystąpić o jej kontynuowanie, więc czy mogłabym napisać do komornika podanie o anulowanie zajęcia zarówno konta, jak i renty, w zamian wpłacając zadeklarowaną kwotę?! Obecnie nie wiem nawet, ile zadłużenia zostało już spłacone, ponieważ komornik po prostu pobierał sobie część renty prosto z ZUS-u i rozporządzał pomiędzy kilku wierzycieli. Chciałabym mieć nad tym większą kontrolę i większą wiedzę na ten temat.

Proszę o poradę i z góry dziękuję.

Dzień dobry. Czy zanim pojawił się komornik otrzymywała Pani jakiekolwiek pisma z sądu w tej sprawie? Np. nakaz zapłaty? To ważne, ponieważ może okazać się, że komornik nie może działać w Pani sprawie, a egzekucja może podlegać umorzeniu, zaś wszystkie wyegzekwowane kwoty zwrotowi. Zajmujemy się pomocą w tego typu sprawach, a wstępna analiza prawna sprawy jest w całości bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...