Skocz do zawartości

Jak przedłużyć sprawę po nakazie w EPU

Polecane posty

Witam,

Opiszę sytuację.

VIA SMS zrobiło cesję mojej chwilówki na Efficenter.

Po złożeniu przez nich pozwu, ale przed wydaniem przez EPU nakazu zapłaty, wpłaciłam do Efficenter 300 zł, ale

oni nie zgłosili do EPU korekty wysokości przedmiotu sporu. Wszystko podglądałam w EPU, ale nie mam ustawionej komunikacji elektronicznej.

W tej chwili nakaz leży w Urzędzie Pocztowym, bo czekam na drugie awizo.

Ponieważ planuję jednak spłacić to zadłużenie, ale potrzebuję kilku miesięcy na uzbieranie całej kwoty, chciałabym maksymalnie przedłużać sprawę, nawet do finału w Rejonowym.

Dlatego prosiłabym o informację czy wysłanie do EPU sprzeciwu np. 

bez sygnatury sprawy

albo

bez mojego podpisu

albo

w jednym egzemplarzu ( bez odpisu dla strony przeciwnej) 

będzie uznane za braki formalne i zostanę przez EPU wezwana do ich uzupełnienia, czy sprzeciw zostanie odrzucony, a nakaz zapłaty się uprawomocni ?

A może macie jeszcze jakieś pomysły na przeciągnięcie tematu ?

I jeszcze jedno.

Czy w sprzeciwie wystarczy w tej chwili, że napiszę tak jak poniżej, czy muszę na tym etapie dokładnie napisać o tej mojej wpłacie 300 zł. ?

"Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód VI Wydział Cywilny w dniu ……………………… Zaskarżam nakaz zapłaty w całości i w tym zakresie wnoszę o umorzenie postępowania. 

UZASADNIENIE

Kwestionuję powództwo zarówno co do zasady, jak i wysokości. Swoje stanowisko procesowe rozszerzę w późniejszym czasie, po zapoznaniu się z dowodami uzupełnionymi przez powoda przed sądem rejonowym."

• Like 1

Dnia 13.10.2023 o 15:25, Tonieja123 napisał:

Witam,

Opiszę sytuację.

VIA SMS zrobiło cesję mojej chwilówki na Efficenter.

Po złożeniu przez nich pozwu, ale przed wydaniem przez EPU nakazu zapłaty, wpłaciłam do Efficenter 300 zł, ale

oni nie zgłosili do EPU korekty wysokości przedmiotu sporu. Wszystko podglądałam w EPU, ale nie mam ustawionej komunikacji elektronicznej.

W tej chwili nakaz leży w Urzędzie Pocztowym, bo czekam na drugie awizo.

Ponieważ planuję jednak spłacić to zadłużenie, ale potrzebuję kilku miesięcy na uzbieranie całej kwoty, chciałabym maksymalnie przedłużać sprawę, nawet do finału w Rejonowym.

Dlatego prosiłabym o informację czy wysłanie do EPU sprzeciwu np. 

bez sygnatury sprawy

albo

bez mojego podpisu

albo

w jednym egzemplarzu ( bez odpisu dla strony przeciwnej) 

będzie uznane za braki formalne i zostanę przez EPU wezwana do ich uzupełnienia, czy sprzeciw zostanie odrzucony, a nakaz zapłaty się uprawomocni ?

A może macie jeszcze jakieś pomysły na przeciągnięcie tematu ?

I jeszcze jedno.

Czy w sprzeciwie wystarczy w tej chwili, że napiszę tak jak poniżej, czy muszę na tym etapie dokładnie napisać o tej mojej wpłacie 300 zł. ?

"Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód VI Wydział Cywilny w dniu ……………………… Zaskarżam nakaz zapłaty w całości i w tym zakresie wnoszę o umorzenie postępowania. 

UZASADNIENIE

Kwestionuję powództwo zarówno co do zasady, jak i wysokości. Swoje stanowisko procesowe rozszerzę w późniejszym czasie, po zapoznaniu się z dowodami uzupełnionymi przez powoda przed sądem rejonowym."

Dzień dobry. Składanie sprzeciwu od nakazy zapłaty samodzielnie wiązać się może z wieloma problemami, w szczególności natury formalnej. Ponadto nie posiadając odpowiedniego przygotowania merytorycznego można popełnić błąd o tym charakterze, który ewentualnie przekreśla szansę na udaną konfrontację z powodem w toku postępowania przed sądem tradycyjnym, nie w EPU. W naszej Kancelarii EUROLEGE od lat pomagamy osobom pozwanym w tego rodzaju sprawach. Wstępna analiza prawna sprawy jest całkowicie darmowa i do niczego nie zobowiązuje. Zapraszamy do kontaktu: https://www.eurolege.pl/kontakt/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...